Pestki i orzechy są lepsze od olejów

Jak już pisaliśmy w artykułach poświęconych olejom, pestki są zdecydowanie lepszym wyborem niż oleje, ponieważ tak samo zawierają zdrowe tłuszcze, a dodatkowo dostarczają witaminy, minerały i błonnik. Niestety na pestkach nie da się usmażyć kotleta, a liście sałaty bez skropienia olejem nie będą tak ładnie lśniły gdy dodamy je do sałatki. Jednak trzymając się zasad zdrowego odżywiania, zalecamy nie smażyć, a w sałatce cieszyć się chrupkością pestek, które po uprażeniu dodatkowo mają rewelacyjny smak i aromat.

 

pestki

Pomysły na posiłki z pestek?

Mamy wiele możliwości na wykorzystanie tych niezwykle zdrowych produktów. Można zrobić zdrowe batony lub ciasteczka, dodać do porannej owsianki, posypać nimi sałatkę lub obtoczyć w nich kotleta przed upieczeniem. Warto również zrobić domowy krem kanapkowy z pestek słonecznika, lub w wersji słodkiej jako zdrowy krem do ciast. Zachęcamy do wypróbowana naszych przepisów na zdrowe smakołyki z pestek i orzechów.

 

Ciasteczka musli

ciasteczka musli 1


Składniki: 

(na około 16-18 ciasteczek o średnicy 6 cm)


- 50 g płatków owsianych górskich
- 25 g pestek słonecznika
- 25 g pestek dyni
- 40 g płatków migdałowych
- 1 białko z dużego jaja
- 40 g cukru pudru trzcinowego lub ksylitolu
- tarta skórka z pomarańczy

Wykonanie:

1. Piekarnik rozgrzać do 150 stopni.

2. Na suchej patelni uprażyć osobno płatki owsiane i pestki dyni oraz słonecznika (płatki oraz pestki mają być chrupkie i lekko zezłocone).

3. Białko wymieszać z cukrem pudrem i tartą skórką pomarańczową, a następnie z uprażonymi płatkami owsianymi, pestkami dyni i słonecznika oraz płatkami migdałowymi (nie prażonymi!).

4. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Na papier nakładać po 1 czubatej łyżce masy owsianej, a następnie pomagając sobie widelcem ugniatać i formować okrągłe, płaskie „placuszki”.

5. Piec przez 15-20 minut, pilnując aby zbytnio się nie przypiekły.

 

Zielone pesto z pestek dyni

pesto zielone

Składniki:

- pół szklanki pestek dyni
- 1/4 szklanki orzechów włoskich (mogą być inne)
- 2 łyżeczki siemienia lnianego
- 1 ząbek czosnku
- 4 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
- dwie duże garści siekanej pietruszki
- 30 ml wody
- sól i pieprz do smaku
 
Wykonanie:

1. Ziarna i orzechy wsypać do pojemnika i zalać zimą wodą, odstawić na noc do namoczenia.

2. Po odsączeniu, wrzucić do pojemnika, dodać resztę składników i miksować na gładką masę. Pamiętajmy żeby zawsze dodać mniej wody i podczas miksowania sprawdzać konsystencję, jeżeli pasta jest zbyt gęsta to należy delikatnie ją rozwodnić.

3. Dodać przyprawy, jeszcze raz zmiksować.

4. Pastę można przechowywać w lodówce w szczelnym pojemniku do 5 dni.

5. Można ją używać jako sos do makaronu lub pastę kanapkową do pieczywa.


Krem tortowy

tarta z kremem ze słonecznika

Składniki:

- dwie szklanki pestek słonecznika
- szklanka daktyli
- 200 g truskawki/maliny/ jagody
- sok z cytryny do smaku

Wykonanie:

1. Pestki słonecznika i daktyle moczymy w gorącej wodzie przez ok. 2 godziny.

2. Odcedzamy pestki i daktyle na sitku (daktyle należy wycisnąć dłonią).

3. Pestki i daktyle miskujemy na gładką masę.

4. Dodajemy umyte i osuszone owoce.

5. Wszystkie składniki dokładnie miksujemy i dodajemy sok z cytryn do smaku.

6. Taki krem można wyłożyć na tartę, lub spód z daktyli i płatków owsianych i z wierzchu przyozdobić świeżymi owocami.

 

Autor: mgr Marta Wojda, dietetyk, zespół Akademii Zdrowego Przedszkolaka

 

Dla zapracowanych polecamy gotowe produkty z pestek i orzechów. Polecamy:

Pastę słonecznikowa z papryką, bezglutenowa BIO, 180 g

pasta slonecznikowa CENA: 9,94 zł

Krem z orzechów laskowych, BIO, 250 g

krem z orzechow CENA: 39,37 zł

Baton z pestek dyni, 40 g

baton z pestek dyni CENA: 5,56 zł

 

Polecamy również inne artykuły poświęcone olejom:

Olej - jeść czy nie jeść? Jaki wybrać? Jak stosować?

Oleje, czy to puste kalorie?

Olej rzepakowy - oliwa północy