Pestki i orzechy są lepsze od olejów
Jak już pisaliśmy w artykułach poświęconych olejom, pestki są zdecydowanie lepszym wyborem niż oleje, ponieważ tak samo zawierają zdrowe tłuszcze, a dodatkowo dostarczają witaminy, minerały i błonnik. Niestety na pestkach nie da się usmażyć kotleta, a liście sałaty bez skropienia olejem nie będą tak ładnie lśniły gdy dodamy je do sałatki. Jednak trzymając się zasad zdrowego odżywiania, zalecamy nie smażyć, a w sałatce cieszyć się chrupkością pestek, które po uprażeniu dodatkowo mają rewelacyjny smak i aromat.
Pomysły na posiłki z pestek?
Mamy wiele możliwości na wykorzystanie tych niezwykle zdrowych produktów. Można zrobić zdrowe batony lub ciasteczka, dodać do porannej owsianki, posypać nimi sałatkę lub obtoczyć w nich kotleta przed upieczeniem. Warto również zrobić domowy krem kanapkowy z pestek słonecznika, lub w wersji słodkiej jako zdrowy krem do ciast. Zachęcamy do wypróbowana naszych przepisów na zdrowe smakołyki z pestek i orzechów.
Ciasteczka musli
Składniki:
(na około 16-18 ciasteczek o średnicy 6 cm)
- 50 g płatków owsianych górskich
- 25 g pestek słonecznika
- 25 g pestek dyni
- 40 g płatków migdałowych
- 1 białko z dużego jaja
- 40 g cukru pudru trzcinowego lub ksylitolu
- tarta skórka z pomarańczy
Wykonanie:
1. Piekarnik rozgrzać do 150 stopni.
2. Na suchej patelni uprażyć osobno płatki owsiane i pestki dyni oraz słonecznika (płatki oraz pestki mają być chrupkie i lekko zezłocone).
3. Białko wymieszać z cukrem pudrem i tartą skórką pomarańczową, a następnie z uprażonymi płatkami owsianymi, pestkami dyni i słonecznika oraz płatkami migdałowymi (nie prażonymi!).
4. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Na papier nakładać po 1 czubatej łyżce masy owsianej, a następnie pomagając sobie widelcem ugniatać i formować okrągłe, płaskie „placuszki”.
5. Piec przez 15-20 minut, pilnując aby zbytnio się nie przypiekły.
Zielone pesto z pestek dyni
Składniki:
- pół szklanki pestek dyni
- 1/4 szklanki orzechów włoskich (mogą być inne)
- 2 łyżeczki siemienia lnianego
- 1 ząbek czosnku
- 4 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
- dwie duże garści siekanej pietruszki
- 30 ml wody
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
1. Ziarna i orzechy wsypać do pojemnika i zalać zimą wodą, odstawić na noc do namoczenia.
2. Po odsączeniu, wrzucić do pojemnika, dodać resztę składników i miksować na gładką masę. Pamiętajmy żeby zawsze dodać mniej wody i podczas miksowania sprawdzać konsystencję, jeżeli pasta jest zbyt gęsta to należy delikatnie ją rozwodnić.
3. Dodać przyprawy, jeszcze raz zmiksować.
4. Pastę można przechowywać w lodówce w szczelnym pojemniku do 5 dni.
5. Można ją używać jako sos do makaronu lub pastę kanapkową do pieczywa.
Krem tortowy
Składniki:
- dwie szklanki pestek słonecznika
- szklanka daktyli
- 200 g truskawki/maliny/ jagody
- sok z cytryny do smaku
Wykonanie:
1. Pestki słonecznika i daktyle moczymy w gorącej wodzie przez ok. 2 godziny.
2. Odcedzamy pestki i daktyle na sitku (daktyle należy wycisnąć dłonią).
3. Pestki i daktyle miskujemy na gładką masę.
4. Dodajemy umyte i osuszone owoce.
5. Wszystkie składniki dokładnie miksujemy i dodajemy sok z cytryn do smaku.
6. Taki krem można wyłożyć na tartę, lub spód z daktyli i płatków owsianych i z wierzchu przyozdobić świeżymi owocami.
Autor: mgr Marta Wojda, dietetyk, zespół Akademii Zdrowego Przedszkolaka
Dla zapracowanych polecamy gotowe produkty z pestek i orzechów. Polecamy:
Pastę słonecznikowa z papryką, bezglutenowa BIO, 180 g
Krem z orzechów laskowych, BIO, 250 g
Baton z pestek dyni, 40 g
Polecamy również inne artykuły poświęcone olejom: