Złote ziarenka – zdrowie płynące z sezamu
Kontynuując temat zdrowych tłuszczów przygotowaliśmy dla Was przepisy na potrawy z sezamu. Chcielibyśmy też przedstawić jego zbawiennie właściwości na nasz organizm.
Sezam jest dobry na:
- Serce – ponieważ obfituje w jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które korzystnie wpływają na tętnice.
- Nadciśnienie – zawiera sezamina i sezamolina, które pomagają obniżyć ciśnienie krwi.
- Podwyższony cholesterol – ze względu na sezaminę i sezamolinę, które dodatkowo obniżają poziom cholesterolu.
- Bóle i zawrotu głowy – dzięki substancjom, które zapobiegają skurczom naczyń krwionośnych oraz właściwościom obniżającym ciśnienie krwi.
- Mózg i cały układ nerwowy - zawiera znaczne ilości witaminy E, która działając antyoksydacyjnie na komórki mózgowe wzmacnia go.
- Skórę – dzięki witaminie E, witaminom z grupy B i zdrowym kwasom tłuszczowym zapobiega chorobom skóry i utrzymuje ją piękną i zdrową. Sezamol chroni skórę przed UV i zapobiega uszkodzeniom naskórka.
- Kości - wapń i magnez zawarte w sezamie zwiększają gęstość kości i obniżają ryzyko osteoporozy u starszych osób. Miedź pomaga obniżyć ból i puchnięcie w przypadku artretyzmu.
- Anemię – zwłaszcza niełuskany i czarny ze względu na sporą zawartość żelaza.
Kupując ziarna sezamu koniecznie sięgajcie po ten niełuskany, ponieważ ma on o wiele więcej witamin i składników mineralnych.
Sezam niełuskany
- Jest rewelacyjnym źródłem wapnia, o wiele bogatszym w ten mikroskładnik niż tradycyjny sezam łuskany. 1 łyżka stołowa (10g) dostarcza aż 97 mg wapnia, czyli niemalże tyle co 100 ml mleka.
- Zawiera 2 razy więcej żelaza niż wersja łuskana.
- Jest 3-krotnie bogatszy w miedź.
Zastosowanie sezamu w kuchni
- Idealnie nadaje się do robienia domowych, zdrowych ciastek i batonów.
- Po uprażeniu stanowi smaczny dodatek do sałatek, zup i wielu innych dań.
- Może służyć również do domowego przygotowania tahiny - pasty sezamowej, doskonałej alternatywy dla masła bądź margaryny.
- Można z niego zrobić smaczną marynatę: uprażone ziarna sezamu ze zgniecionym imbirem, czosnkiem odrobiną pieprzu nadadzą smak rybie, mięsu czy tofu.
- Ziarna sezamu wymieszane z olejem i ziołami będą stanowiły smaczny dressing do sałatek lub sos do makaronu, ryżu lub kaszy.
- Sezam rewelacyjnie komponuje się w pieczywie, więc przy wypieku chleba warto dodać ziarna do ciasta chlebowego.
Zdrowe sezamowe batony
Składniki na 16 batonów:
Nasiona sezamu - 1 szklanka (130 g)
Podprażone płatki owsiane – 1/2 szklanki (50 g)
Żurawina suszona - 1/3 szklanki (50 g)
Pestki dyni - 4 łyżki (40 g)
Pestki słonecznika - 4 łyżki (40 g)
Siemię lniane - 4 łyżki ( )
Melasa z trzciny cukrowej - 7 łyżek (100 g)
Olej kokosowy bezwonny do natłuszczenia formy
Wykonanie:
1. Nagrzać piekarnik do 150 stopni.
2. Na suchej patelni podprażyć płatki owsiane.
3. Wszystkie składniki połączyć w misce.
4. Ugnieść na natłuszczonej blasze przygotowaną wcześniej masę na grubość 1,5 cm.
5. Piec ok. 30 minut, do momentu zarumienienia.
6. Po wyjęciu z piekarnika pokroić na kawałki, ostudzić.
Mleko sezamowe domowej roboty
Składniki:
1,5-2 szklanki ciepłej wody
0,5 szklanki sezamu (ok. 80g)
1 łyżka cukru waniliowego lub ksylitolu
szczypta soli
Wykonanie:
1. Do blendera wsyp namoczony wcześniej przez kilka godzin sezam, zalej ciepłą wodą i dodaj cukier oraz szczyptę soli.
2. Dokładnie zmiksuj w blenderze, a następnie przecedź przez sito.
3. Przechowuj w lodówce. Przed użyciem zamieszaj.
Mleko pijemy, a pozostałą pulpę najlepiej użyć do zrobienia pralinek lub jako dodatek do owsianki.
Autor: mgr Marta Wojda, dietetyk, zespół Akademii Zdrowego Przedszkolaka
Polecamy: