Cukier z daktyli – zdrowa słodycz
Daktyle są niezwykle smacznymi oraz wartościowymi owocami. Co prawda w Polsce ciężko o dostępność świeżych owoców daktylowca, jednak suszone można kupić niemalże w każdym sklepie. Dodatkowo należą one do jednych z tańszych suszonych owoców.
Daktyle – samo zdrowie
Zawierają one wiele witamin: A, C, B1, B2 i PP, składników mineralnych: potas, żelazo, fosfor i magnez oraz błonnika, dzięki czemu zapobiegają zaparciom, obniżają poziom cukru oraz cholesterolu we krwi. Ciekawe jest to, że pomimo dużej zawartości cukru (bo aż 75g w 100g) mają one niezwykle korzystny wpływ na zdrowie i są nawet określane mianem „jedzenia przyszłości”. To kolejny dowód na to, iż cukru z owoców świeżych czy suszonych nie należy się bać, natomiast „słodkiej trucizny” znajdującej się w słodyczach lepiej unikać. Kolejną zaletą daktyli są naturalne salicylany, które działają jak aspiryna przez co wykazują właściwości przeciwbólowe, przeciwzapalne i przeciwzakrzepowe oraz łagodzą objawy menopauzy. Jak już wspomnieliśmy daktyle są źródłem witamin z grupy B, które wspomagają prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Dodatkowo suszone owoce daktylowca zawierają taurynę, która ma działanie antydepresyjne. W związku z tym powinny po nie sięgać osoby żyjące w stresie oraz cierpiące na bezsenność.
Na co zwracać uwagę podczas zakupu?
Daktyle mogą mieć w swoim składzie konserwanty: benzoesan sodu (E 211), kwas benzoesowy (E 210), sorbinian potasu (E 202) i sorbinian sodu (E 201), które mają zabezpieczyć owoce przed rozwojem pleśni podczas transportu i przechowywania. Niektórzy producenci stosują również dwutlenkiem siarki (E 220), który ma na celu zachowanie jasnej, miodowo brązowej barwy owoców. Podobnie w przypadku moreli, polecamy te niesiarkowane, czyli o ciemnej brązowej barwie, ponieważ piękne pomarańczowo-złote morele mają dodatek dwutlenku siarki. Jak wiadomo konserwanty są niekorzystne dla naszego zdrowia, więc należy kupować ekologiczne suszone owoce, które ich nie zawierają i zazwyczaj są pakowane w małe szczelnie zamknięte opakowania, dzięki czemu ryzyko wystąpienia pleśni jest znikome.
Przepis na cukier z daktyli
Skoro daktyle mają naturalną, zdrową słodycz to warto wykorzystać ją w zamian niezdrowego białego cukru. Nie jest to trudne, a dodatkowo możemy wzbogacić nasza dietę w ciekawy smak i moc witamin.
Składniki:
• 2 szklanki suszonych daktyli
I nic więcej :)
Wykonanie:
1. Daktyle drobno pokroić, piekarnik nastawić na 130 °C.
2. Do nagrzanego piekarnika włożyć blachę z rozłożonymi na papierze do pieczenia daktylami.
3. Piec przez około 1- 1,5 godziny, aż daktyle zbrązowieją.
4. Daktyle wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia.
5. Gdy daktyle będą twarde i chrupiące, należy je zmielić na pył w młynku do kawy lub blenderze.
Do czego można użyć cukier z daktyli?
Do wszystkiego. Nadaje się on idealnie do deserów, jogurtów, koktajli mlecznych, wypieków, porannej owsianki, jak i kasz. Jego smak jest delikatniejszy od stołowego cukru, dodatkowo ma karmelowy posmak, który dobrze komponuje się z wieloma produktami. Na bazie cukru daktylowego można stworzyć sos do mięs czy sałatek, oraz osłodzić nim kakao lub herbatę. Stanowi on również rewelacyjną bazę do past kanapkowych – zdrowych wersji nutelli. Wystarczy zmiksować go z orzechami, awokado, czy pestkami i mamy gotowy krem. My proponujemy kuleczki daktylowe, do których wykonania można użyć cukier z daktyli, jak i suszone owoce daktylowca.
Przepis na daktylowe kuleczki
Składniki:
• Daktyle suszone lub cukier z daktyli 100g
• Pestki słonecznika 50g
• Orzechy włoskie 50g
• Marchew surowa 1 sztuka
• Sok z cytryny 2 łyżki
Wykonanie:
1. Pestki słonecznika należy namoczyć w wodzie przez około 1h, następnie odcedzić.
2. Marchew zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
3. Do pestek dodać orzechy, daktyle, i sok z cytryny, całość dokładnie rozdrobnić blenderem.
4. Do masy dodać marchew i wymieszać.
5. Lepić małe kuleczki, które idealnie nadają się na deser po obiedzie lub podwieczorek.