Czosnek - naturalny lek na wiele schorzeń
Czosnek od kilku tysięcy lat cieszy się uznaniem jako środek leczniczy – to prawdziwa skarbnica witamin i składników mineralnych. Ma także działanie bakteriobójcze, dzięki któremu z powodzeniem może być wykorzystywany jako „naturalny antybiotyk” w leczeniu przeziębień i infekcji.
W swoim składzie chemicznym czosnek zawiera lotne związki siarkowe i bakteriobójcze, olejki eteryczne, błonnik, cukry, organiczne związki siarki, takie jak alliina i skordynina A i B. Swój charakterystyczny, intensywny zapach zawdzięcza rozpadowi enzymatycznemu alliiny do allicyny, jaki następuje po przekrojeniu lub rozgnieceniu czosnku. Czosnek zawiera również flawonoidy, flawony i witaminy z grupy B, związki śluzowe i sole mineralne, a wśród nich związki selenu, wapnia, fosforu, żelaza i magnezu oraz niewielkie ilości uranu.
Właściwości czosnku
„Czosnek jest rośliną o wszechstronnym działaniu. Jako silny przeciwutleniacz chroni organizm przed działaniem wolnych rodników. Wykazuje także działanie „naturalnego antybiotyku”, niszcząc bakterie chorobotwórcze w układzie pokarmowym i oddechowym. Wspomaga metabolizm tłuszczów, obniżając poziom cholesterolu we krwi. Związki siarki zawarte w czosnku mobilizują krwinki białe do obrony organizmu przed czynnikami zakaźnymi. Spożywanie świeżego czosnku skutecznie obniża również stężenie cukru we krwi (jednak może być niebezpieczny dla osób ze skłonnością do hipoglikemii). Podwyższa proporcje ,,dobrego" cholesterolu HDL w stosunku do ,,złego" LDL, obniża poziom trójglicerydów, chroniąc tym samym tętnice i serce. Ma działanie żółciotwórcze, żółciopędne, rozkurczowe, przeciwpasożytnicze, przeciwmiażdżycowe, regulujące trawienie, obniżające ciśnienie krwi, immunoochronne oraz w określonym zakresie antynowotworowe. Może być wykorzystany w leczeniu przewlekłych nieżytów żołądka z niedokwaśnością soku żołądkowego oraz w stanach upośledzonego wytwarzania żółci. Czosnek niszczy pasożyty przewodu pokarmowego, a stosowany do lewatyw może być używany do walki z owsikami u dzieci, dezynfekuje także drogi moczowe i niszczy bakterie oporne na antybiotyki. Związki czynne czosnku znoszą bóle głowy i ułatwiają zasypianie. Stosowany zewnętrznie może być pomocny w leczeniu trudno gojących się ran, ropni i czyraków” (cyt. dr W. Karwowska).
Czosnek może być stosowany w różnych postaciach - świeży, suszony, liofilizowany, sproszkowany lub w kapsułkach. Najbardziej aktywny jest świeży, rozdrobniony. Poddany obróbce termicznej traci swoje właściwości bakteriobójcze, zachowuje jednak aktywność przeciwgrzybiczą i działa jako antyutleniacz, przeciwdziałający arteriosklerozie, starzeniu się i nowotworom.
Stosowanie
Używając czosnku profilaktycznie, należy codziennie spożywać jeden duży ząbek, najlepiej świeży. Dla zniwelowania ostrego zapachu czosnku botanik angielski Culpeper proponował żucie kminku i zielonej fasoli. Współczesne, także skuteczne metody to zjedzenie świeżej natki pietruszki lub listków mięty, tymianku czy selera.
Przeciwwskazania
Przeciwwskazaniem do stosowania świeżego czosnku są ostre nieżyty żołądka i jelit, skłonność do niskiego ciśnienia krwi oraz okres karmienia piersią.
Źródło: dr hab.Wanda Karwowska, SGW, Czy warto jeść czosnek?
http://wszechnica_zywieniowa.sggw.pl/