Słodka mandarynka w wytrawnej odsłonie

Słodki smak mandarynek wyśmienicie pasuje do ciast, koktajli czy musów. Jednak te niepozorne cytrusy świetnie nadają się również jako składnik dań wytrawnych! Ze względu na właściwości prozdrowotne mandarynek, warto włączać je do codziennej diety, również w niecodziennych połączeniach. 

Proponujemy Wam na noworoczny obiad pysznego pieczonego kurczaka z mandarynkami, czosnkiem i ziołami. Słodycz mandarynek podkręci delikatny smak mięsa oraz nada mu kruchości. Dodatek czosnku nie tylko doda walorów smaków, ale również zdrowotnych! Nie zapominajmy, że czosnek to znany od wieków naturalny antybiotyk. Pomaga zwalczyć infekcje, działa bakteriobójczo i wzmacnia organizm. 

Koniecznie spróbujcie tego ciekawego dania! Pamiętajcie też o dawce cennych substancji zdrowotnych, które zadbają o wzmocnienie naszych organizmów. Może macie jeszcze jakieś swoje przepisy na wytrawne wariacje z owocami :)?

kurczak pieczony z mandarynkamiKurczak pieczony z mandarynkami, czosnkiem i ziołami

Składniki:
- 1 kurczak zagrodowy (ok. 1,5 kg)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sok wyciśnięty z 2-3 mandarynek
- 1/2 główki czosnku
- 1 i 1/2 łyżeczki soli himalajskiej
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżeczka cząbru
- świeżo mielony pieprz kolorowy

Przygotowanie:
1. Oliwę wymieszać z sokiem z mandarynek. Kurczaka umyć, osuszyć i natrzeć dokładnie z zewnątrz i wewnątrz solą, pieprzem, cząbrem i majerankiem. Połówkę główki czosnku (w łupince) umieścić wewnątrz kurczaka. Mięso polać oliwą z sokiem. Dokładnie natrzeć marynatą.
2. Kurczaka wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc. Na 2 godziny przed pieczeniem mięso wyjąć z lodówki. Przełożyć na blaszkę z rusztem i wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Piec przez 20 minut.
3. Zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec ok. 1 godz. i 10 minut. Przed rozkrojeniem pozostawić mięso na ok. 15-20 minut.