Zdrowsze alternatywy wielkanocnych potraw
Potrawy Wielkanocne mogą być lekkie, zdrowe i bardzo smaczne. Wystarczy delikatnie zmodyfikować tradycyjny przepis zastępując majonez dojrzałym awokado, kiełbasę piersią z indyka, czy mąkę pszenną kaszą jaglaną. Poniższe przepisy zachwycą nie tylko dorosłych ale i najmłodszych członków każdej rodziny.
1. Żurek z jajkiem
Składniki:
- 
2 szklanki zakwasu żytniego na żur,
 - 
4 szklanki bulionu warzywnego,
 - 
2 cebule,
 - 
2 duże ziemniaki,
 - 
3-4 ząbki czosnku,
 - 
4 średnie pieczarki,
 - 
pierś z indyka
 - 
6 ziarenek ziela angielskiego,
 - 
4 liście laurowe,
 - 
majeranek,
 - 
sos sojowy,
 - 
sól,
 - 
chrzan.
 
W dużym garnku zeszklić na oliwie z oliwek posiekaną cebulę i czosnek, dodać indyka pokrojonego w kostkę. Następnie wlać bulion warzywny, liście laurowe, ziele angielskie, pokrojone w kostkę ziemniaki, pokrojone w plasterki pieczarki wraz z trzonkami. Gotować pod przykryciem na małym ogniu. Gdy ziemniaki będą prawie miękkie wlać zakwas i zagotować. Wyjąć z zupy ziele angielskie i liść laurowy. Całość zmiksować na gładko. Doprawić do smaku sosem sojowym, solą majerankiem. Do żurku można dodać jeszcze nieco chrzanu. Podawać z pokrojonym na ćwiartki jajkiem i posiekaną natką pietruszki.
2. Sałatka jarzynowa z awokado
Składniki:
- 
1 szklanka fasoli mung,
 - 
5 dużych ziemniaków,
 - 
1 średniej wielkości marchewka,
 - 
1-2 kiszone ogórki,
 - 
1 jabłko, szczypiorek,
 - 
1 duże, dojrzale awokado,
 - 
1 łyżka musztardy pełnoziarnistej dobrej jakości,
 - 
sok cytryny,
 - 
sól.
 
Ugotować wcześniej namoczoną fasolę, ziemniaki w łupinach, marchew. Pokroić w kostkę kiszone ogórki, ugotowane warzywa, posiekać szczypior i zetrzeć jabłko. Wszystkie składniki połączyć i wymieszać. Z awokado, musztardy, soku z cytryny i soli zrobić sos. Połączyć go z sałatką i wszystko dokładnie wymieszać.
3. Keks z kaszy jaglanej
Składniki:
- 
1 szklanka kaszy jaglanej,
 - 
3 – 4 łyżki zmielonych płatków owsianych lub mąki owsianej,
 - 
2,5 szklanki soku jabłkowego,
 - 
1 łyżka ekstraktu z wanilii lub mielonej wanilii,
 - 
1 łyżeczka cynamonu,
 - 
1 płaska łyżeczka kardamonu,
 - 
2 łyżeczki skórki cytrynowej,
 - 
garść pokrojonych, niesiarkowanych daktyli,
 - 
garść pokrojonych, niesiarkowanych śliwek,
 - 
garść jagód goi lub żurawiny,
 - 
garść posiekanych migdałów,
 - 
garść posiekanych pistacji niesolonych lub innych orzechów.
 
Kaszę jaglaną dokładnie wypłukać, przelać wrzątkiem i ugotować na małym ogniu, pod przykryciem w soku jabłkowym. Następnie dodać do kaszy drobno pokrojone suszone owoce, posiekane orzechy, cynamon, wanilię, skórkę pomarańczową i zmielone płatki owsiane. Wszystko dokładnie wymieszać.
Gotową masę przełożyć do wysmarowanej oliwą i posypanej otrębami formy. Piec około 30 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180°C
Wyjmować z foremek po całkowitym ostudzeniu.
4. Paszteciki warzywne
Składniki:
- 
1 szklanka czerwonej soczewicy,
 - 
2 cebule,
 - 
3 marchewki,
 - 
2 łodygi selera naciowego,
 - 
2 ząbki czosnku,
 - 
1/2 szklanki słonecznika,
 - 
1/2 szklanki płatków owsianych,
 - 
1 łyżka majeranku,
 - 
1 łyżka słodkiej papryki,
 - 
1 łyżeczka lubczyku,
 - 
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
 - 
3 łyżki oliwy z oliwek,
 - 
sól do smaku.
 
Soczewicę ugotować do miękkości w 2 szklankach wody. Słonecznik zalać wrzątkiem, odstawić na około 10 minut. Odcedzić. Pokroić drobno cebulę, posiekać czosnek i zeszklić na oliwie. Następnie dodać startą na grubych oczkach marchew, drobno pokrojony seler naciowy. Dusić, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Na koniec dodać soczewicę, słonecznik i przyprawy. Tak przygotowaną masę wyłożyć do małych foremek wysmarowanych oliwą i posypanych otrębami lub razową bułką tartą. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C, aż paszteciki będą odstawać od foremek (około 45 minut). Pod koniec pieczenia wierzch pasztecików posypać sezamem.
Paszteciki wyjmować z foremek, gdy całkowicie ostygną.
5. Muffinki makowo-cytrynowe
Składniki:
- 
2,5 szklanki mąki pełnoziarnistej (pszennej lub orkiszowej),
 - 
4-5 łyżek maku,
 - 
2 łyżeczki sody oczyszczonej,
 - 
2 łyżeczki otartej skórki z cytryny,
 - 
2 łyżeczki soku z cytryny,
 - 
1 szklanka mleka migdałowego,
 - 
1/3 szklanka oleju rzepakowego,
 - 
160 g syropu z agawy,
 - 
2 łyżeczki esencji waniliowej,
 - 
szczypta soli.
 
W jednej misce wymieszać ze sobą przesianą mąkę i pozostałe suche składniki. W drugiej misce wymieszać wszystkie mokre składniki, dodać do suchych i wymieszać. Ciasto przełożyć do formy na muffinki wyłożonej papilotkami. Piec w temp. 180°C przez około 20 minut.
https://zdrowyprzedszkolak.pl/zdrowe-zywienie/934/zdrowsze-alternatywy-wielkanocnych-potraw.html#sigFreeId5a59518b7e
źródło:
                    
		
							
							
							
							
							
							
							
							
							
							
							
							
							
							