Zdrowsze alternatywy wielkanocnych potraw

Potrawy Wielkanocne mogą być lekkie, zdrowe i bardzo smaczne. Wystarczy delikatnie zmodyfikować tradycyjny przepis zastępując majonez dojrzałym awokado, kiełbasę piersią z indyka, czy mąkę pszenną kaszą jaglaną. Poniższe przepisy zachwycą nie tylko dorosłych ale i najmłodszych członków każdej rodziny.

 

1. Żurek z jajkiem

Składniki:

  • 2 szklanki zakwasu żytniego na żur,

  • 4 szklanki bulionu warzywnego,

  • 2 cebule,

  • 2 duże ziemniaki,

  • 3-4 ząbki czosnku,

  • 4 średnie pieczarki,

  • pierś z indyka

  • 6 ziarenek ziela angielskiego,

  • 4 liście laurowe,

  • majeranek,

  • sos sojowy,

  • sól,

  • chrzan.

W dużym garnku zeszklić na oliwie z oliwek posiekaną cebulę i czosnek, dodać indyka pokrojonego w kostkę. Następnie wlać bulion warzywny, liście laurowe, ziele angielskie, pokrojone w kostkę ziemniaki, pokrojone w plasterki pieczarki wraz z trzonkami. Gotować pod przykryciem na małym ogniu. Gdy ziemniaki będą prawie miękkie wlać zakwas i zagotować. Wyjąć z zupy ziele angielskie i liść laurowy. Całość zmiksować na gładko. Doprawić do smaku sosem sojowym, solą majerankiem. Do żurku można dodać jeszcze nieco chrzanu. Podawać z pokrojonym na ćwiartki jajkiem i posiekaną natką pietruszki.

2. Sałatka jarzynowa z awokado

Składniki:

  • 1 szklanka fasoli mung,

  • 5 dużych ziemniaków,

  • 1 średniej wielkości marchewka,

  • 1-2 kiszone ogórki,

  • 1 jabłko, szczypiorek,

  • 1 duże, dojrzale awokado,

  • 1 łyżka musztardy pełnoziarnistej dobrej jakości,

  • sok cytryny,

  • sól.

Ugotować wcześniej namoczoną fasolę, ziemniaki w łupinach, marchew. Pokroić w kostkę kiszone ogórki, ugotowane warzywa, posiekać szczypior i zetrzeć jabłko. Wszystkie składniki połączyć i wymieszać. Z awokado, musztardy, soku z cytryny i soli zrobić sos. Połączyć go z sałatką i wszystko dokładnie wymieszać.

3. Keks z kaszy jaglanej

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy jaglanej,

  • 3 – 4 łyżki zmielonych płatków owsianych lub mąki owsianej,

  • 2,5 szklanki soku jabłkowego,

  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii lub mielonej wanilii,

  • 1 łyżeczka cynamonu,

  • 1 płaska łyżeczka kardamonu,

  • 2 łyżeczki skórki cytrynowej,

  • garść pokrojonych, niesiarkowanych daktyli,

  • garść pokrojonych, niesiarkowanych śliwek,

  • garść jagód goi lub żurawiny,

  • garść posiekanych migdałów,

  • garść posiekanych pistacji niesolonych lub innych orzechów.

Kaszę jaglaną dokładnie wypłukać, przelać wrzątkiem i ugotować na małym ogniu, pod przykryciem w soku jabłkowym. Następnie dodać do kaszy drobno pokrojone suszone owoce, posiekane orzechy, cynamon, wanilię, skórkę pomarańczową i zmielone płatki owsiane. Wszystko dokładnie wymieszać.
Gotową masę przełożyć do wysmarowanej oliwą i posypanej otrębami formy. Piec około 30 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180°C
Wyjmować z foremek po całkowitym ostudzeniu.

4. Paszteciki warzywne

Składniki:

  • 1 szklanka czerwonej soczewicy,

  • 2 cebule,

  • 3 marchewki,

  • 2 łodygi selera naciowego,

  • 2 ząbki czosnku,

  • 1/2 szklanki słonecznika,

  • 1/2 szklanki płatków owsianych,

  • 1 łyżka majeranku,

  • 1 łyżka słodkiej papryki,

  • 1 łyżeczka lubczyku,

  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego

  • 3 łyżki oliwy z oliwek,

  • sól do smaku.

Soczewicę ugotować do miękkości w 2 szklankach wody. Słonecznik zalać wrzątkiem, odstawić na około 10 minut. Odcedzić. Pokroić drobno cebulę, posiekać czosnek i zeszklić na oliwie. Następnie dodać startą na grubych oczkach marchew, drobno pokrojony seler naciowy. Dusić, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Na koniec dodać soczewicę, słonecznik i przyprawy. Tak przygotowaną masę wyłożyć do małych foremek wysmarowanych oliwą i posypanych otrębami lub razową bułką tartą. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C, aż paszteciki będą odstawać od foremek (około 45 minut). Pod koniec pieczenia wierzch pasztecików posypać sezamem.
Paszteciki wyjmować z foremek, gdy całkowicie ostygną.

5. Muffinki makowo-cytrynowe

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki pełnoziarnistej (pszennej lub orkiszowej),

  • 4-5 łyżek maku,

  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej,

  • 2 łyżeczki otartej skórki z cytryny,

  • 2 łyżeczki soku z cytryny,

  • 1 szklanka mleka migdałowego,

  • 1/3 szklanka oleju rzepakowego,

  • 160 g syropu z agawy,

  • 2 łyżeczki esencji waniliowej,

  • szczypta soli.

W jednej misce wymieszać ze sobą przesianą mąkę i pozostałe suche składniki. W drugiej misce wymieszać wszystkie mokre składniki, dodać do suchych i wymieszać. Ciasto przełożyć do formy na muffinki wyłożonej papilotkami. Piec w temp. 180°C przez około 20 minut.

źródło:

http://dziecisawazne.pl/5-przepisow-na-potrawy-wielkanocne/