Zdrowsze alternatywy wielkanocnych potraw
Potrawy Wielkanocne mogą być lekkie, zdrowe i bardzo smaczne. Wystarczy delikatnie zmodyfikować tradycyjny przepis zastępując majonez dojrzałym awokado, kiełbasę piersią z indyka, czy mąkę pszenną kaszą jaglaną. Poniższe przepisy zachwycą nie tylko dorosłych ale i najmłodszych członków każdej rodziny.
1. Żurek z jajkiem
Składniki:
-
2 szklanki zakwasu żytniego na żur,
-
4 szklanki bulionu warzywnego,
-
2 cebule,
-
2 duże ziemniaki,
-
3-4 ząbki czosnku,
-
4 średnie pieczarki,
-
pierś z indyka
-
6 ziarenek ziela angielskiego,
-
4 liście laurowe,
-
majeranek,
-
sos sojowy,
-
sól,
-
chrzan.
W dużym garnku zeszklić na oliwie z oliwek posiekaną cebulę i czosnek, dodać indyka pokrojonego w kostkę. Następnie wlać bulion warzywny, liście laurowe, ziele angielskie, pokrojone w kostkę ziemniaki, pokrojone w plasterki pieczarki wraz z trzonkami. Gotować pod przykryciem na małym ogniu. Gdy ziemniaki będą prawie miękkie wlać zakwas i zagotować. Wyjąć z zupy ziele angielskie i liść laurowy. Całość zmiksować na gładko. Doprawić do smaku sosem sojowym, solą majerankiem. Do żurku można dodać jeszcze nieco chrzanu. Podawać z pokrojonym na ćwiartki jajkiem i posiekaną natką pietruszki.
2. Sałatka jarzynowa z awokado
Składniki:
-
1 szklanka fasoli mung,
-
5 dużych ziemniaków,
-
1 średniej wielkości marchewka,
-
1-2 kiszone ogórki,
-
1 jabłko, szczypiorek,
-
1 duże, dojrzale awokado,
-
1 łyżka musztardy pełnoziarnistej dobrej jakości,
-
sok cytryny,
-
sól.
Ugotować wcześniej namoczoną fasolę, ziemniaki w łupinach, marchew. Pokroić w kostkę kiszone ogórki, ugotowane warzywa, posiekać szczypior i zetrzeć jabłko. Wszystkie składniki połączyć i wymieszać. Z awokado, musztardy, soku z cytryny i soli zrobić sos. Połączyć go z sałatką i wszystko dokładnie wymieszać.
3. Keks z kaszy jaglanej
Składniki:
-
1 szklanka kaszy jaglanej,
-
3 – 4 łyżki zmielonych płatków owsianych lub mąki owsianej,
-
2,5 szklanki soku jabłkowego,
-
1 łyżka ekstraktu z wanilii lub mielonej wanilii,
-
1 łyżeczka cynamonu,
-
1 płaska łyżeczka kardamonu,
-
2 łyżeczki skórki cytrynowej,
-
garść pokrojonych, niesiarkowanych daktyli,
-
garść pokrojonych, niesiarkowanych śliwek,
-
garść jagód goi lub żurawiny,
-
garść posiekanych migdałów,
-
garść posiekanych pistacji niesolonych lub innych orzechów.
Kaszę jaglaną dokładnie wypłukać, przelać wrzątkiem i ugotować na małym ogniu, pod przykryciem w soku jabłkowym. Następnie dodać do kaszy drobno pokrojone suszone owoce, posiekane orzechy, cynamon, wanilię, skórkę pomarańczową i zmielone płatki owsiane. Wszystko dokładnie wymieszać.
Gotową masę przełożyć do wysmarowanej oliwą i posypanej otrębami formy. Piec około 30 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180°C
Wyjmować z foremek po całkowitym ostudzeniu.
4. Paszteciki warzywne
Składniki:
-
1 szklanka czerwonej soczewicy,
-
2 cebule,
-
3 marchewki,
-
2 łodygi selera naciowego,
-
2 ząbki czosnku,
-
1/2 szklanki słonecznika,
-
1/2 szklanki płatków owsianych,
-
1 łyżka majeranku,
-
1 łyżka słodkiej papryki,
-
1 łyżeczka lubczyku,
-
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
-
3 łyżki oliwy z oliwek,
-
sól do smaku.
Soczewicę ugotować do miękkości w 2 szklankach wody. Słonecznik zalać wrzątkiem, odstawić na około 10 minut. Odcedzić. Pokroić drobno cebulę, posiekać czosnek i zeszklić na oliwie. Następnie dodać startą na grubych oczkach marchew, drobno pokrojony seler naciowy. Dusić, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Na koniec dodać soczewicę, słonecznik i przyprawy. Tak przygotowaną masę wyłożyć do małych foremek wysmarowanych oliwą i posypanych otrębami lub razową bułką tartą. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C, aż paszteciki będą odstawać od foremek (około 45 minut). Pod koniec pieczenia wierzch pasztecików posypać sezamem.
Paszteciki wyjmować z foremek, gdy całkowicie ostygną.
5. Muffinki makowo-cytrynowe
Składniki:
-
2,5 szklanki mąki pełnoziarnistej (pszennej lub orkiszowej),
-
4-5 łyżek maku,
-
2 łyżeczki sody oczyszczonej,
-
2 łyżeczki otartej skórki z cytryny,
-
2 łyżeczki soku z cytryny,
-
1 szklanka mleka migdałowego,
-
1/3 szklanka oleju rzepakowego,
-
160 g syropu z agawy,
-
2 łyżeczki esencji waniliowej,
-
szczypta soli.
W jednej misce wymieszać ze sobą przesianą mąkę i pozostałe suche składniki. W drugiej misce wymieszać wszystkie mokre składniki, dodać do suchych i wymieszać. Ciasto przełożyć do formy na muffinki wyłożonej papilotkami. Piec w temp. 180°C przez około 20 minut.
https://zdrowyprzedszkolak.pl/zdrowe-zywienie/934/zdrowsze-alternatywy-wielkanocnych-potraw.html#sigFreeId5a59518b7e
źródło: