×

Ostrzeżenie

JFolder::create: Ścieżki nie ma wśród ścieżek open_basedir

JFolder::create: Ścieżki nie ma wśród ścieżek open_basedir

JFolder::create: Ścieżki nie ma wśród ścieżek open_basedir

Koniec sławy oleju kokosowego

W ciągu ostatnich tygodni olej kokosowy stracił miano jednego z najzdrowszych tłuszczów. Coraz częściej natomiast możemy przeczytać informacje typu: "Olej kokosowy jest niezdrowy podobnie jak wołowina i masło", " Olej kokosowy nie jest bezpieczny dla zdrowia". Dlaczego więc wcześniej zyskał taką sławę?

olej kokosowy-Resizer-800Za tymi rewolucyjnymi tezami stoi American Heart Association (AHA), który opublikował niedawno raport dotyczący szkodliwych tłuszczy nasyconych i wskazanie, by ograniczać go w diecie. Ale największym zaskoczeniem dla ogółu społeczeństwa było stwierdzenie, że olej kokosowy jest jednym z najbardziej niezdrowych tłuszczy. Olej kokosowy ma więcej nasyconego tłuszczu niż masło lub smalec, w związku z czym ma potężny wpływ na wzrost („złego”) cholesterolu LDL we krwi. Te fakty były znane od lat, a mimo to, wiele osób uważa, że ​​olej kokosowy jest bardzo zdrowym tłuszczem.

Dlaczego więc olej kokosowy zyskał taką sławę? Wszystko to zadziało się po publikacji dwóch artykułów profesor żywienia Marie-Pierre St-Onge z Uniwersytetu w Columbii w 2003 r. Badania te wykazały, że jedzenie średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych (MCT) - rodzaju cząsteczki znajdującej się w oleju kokosowym – przyspiesza tempo metabolizmu i sprzyja nasileniu spalania tłuszczów. Ale Marie-Pierre St-Onge podkreśla, że olej kokosowy ma tylko 14 procent średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych. Uczestnicy jej badań otrzymali natomiast 100-procentowe średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe - MCT.

Mimo to, w następnych latach skupiono się na korzyściach prozdrowotnych oleju kokosowego. Olej kokosowy otrzymał miano „cudownego spalacza energii”, a suplementy diety zawierające ten olej reklamowano jako produkty, które rzekomo zmniejszają masę ciała.

Sama profesor Marie-Pierre St-Onge napisała potem, że nigdy nie przeprowadziła badania nad olejem kokosowym...

Innym czynnikiem który miał wpływ na dobrą sławę oleju kokosowego był jego potencjalny wpływ na wzrost stężenia "dobrego" cholesterolu HDL we krwi. "Tłuszcz w diecie, czy jest nasycony czy nienasycony, podnosi stężenie cholesterolu HDL we krwi, ale olej kokosowy podnosi go w znacznym stopniu" - powiedział profesor dr Walter C. Willett.

Ale równocześnie Willett zauważył, że oliwa z oliwek czy też olej sojowy zarówno obniżają stężenie cholesterolu LDL, jak i zwiększają stężenie cholesterolu HDL, co czyni je zdrowszym wyborem dla zdrowia.

Olej kokosowy ma natomiast niepodważalnie dobry wpływ na urodę. Warto używać go na skórę czy włosy. Ma zastosowanie w leczeniu łuszczycy, egzemy czy poparzenia słonecznego. Dzięki swoim właściwościom nawilżającym i wzmacniającym tkankę łączną, nadaje skórze sprężystości.

Może więc olej kokosowy pozostawmy do użytku zewnętrznego, a do jedzenia stosujmy bezsprzecznie zdrową oliwę, olej rzepakowy czy też lniany...

 

Artykuły powiązane