Jabłka na słodko

Dziś proponujemy Wam słodki i zdrowy deser dla dzieci i dorosłych – jabłka na słodko. Kombinacja rozgrzewającej kaszy jaglanej, soczystych i pysznych jabłek, przeciwzapalnego cynamonu i bogatych w składniki odżywcze orzechów oraz owoców suszonych to rewelacyjne połączenie na zimne i szare „przedzimowe” dni. Idealnie nadaje się nie tylko jako deser, ale również II śniadanie do szkoły lub pracy – zapakujcie takie jabłka na słodko do plecaka/torebki i cieszcie się jego smakiem nawet na zimo! A może wyczarujecie wspólnie z młodymi kucharzami w domu lub przedszkolu, jakieś własne nadzienie? Życzymy powodzenia i smacznego :)!

Nadziewane jabłkaJabłka na słodko nadziewane waniliową kaszą jaglaną i orzechami

Składniki:
– 4 niewielkie jabłka
– 1 cm startego świeżego imbiru,
– 2 łyżeczki sproszkowanego cynamonu
– 2 łyżeczki trzcinowego cukru
– 1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
– bakalie - po garści: orzechy laskowe, rodzynki, siemię lniane
– 1 łyżeczka naturalnej wanilii

Przygotowanie:
1.Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180° C.
2. Jabłka przekrajamy w poprzek. Z dolnej części wydrążamy miąższ wraz z pestkami – zostawiamy około 5 mm miąższu od skórki.
3. W misce mieszamy kaszę jaglaną, cynamon, imbir, cukier i bakalie.
4. Dolną część jabłka nadziewamy farszem z kaszy jaglanej i przykrywamy górną częścią.
5. Wstawiamy na ok. 25 minut do piekarnika. Gotowe :).

P. S. Nie wyrzucaj miąższu z jabłek! Możesz z niego przygotować nadzienie do ciasta lub dodać do jogurtu!