Słodkie desery bez dodatku cukru

Ostatnio pisaliśmy o dosładzaniu potraw różnymi, modnymi ostatnio substancjami słodzącymi. Staraliśmy się przekonać Was, że zdrowy rozsądek i umiar w takich praktykach są bardzo ważne w żywieniu maluchów (ale dorosłych również). Tylko dzięki Wam, dzieci mogą poznać prawdziwy, naturalny smak potraw. To właśnie Wy prowadzicie dzieci przez świat smaków :). Wszystkie wybory i decyzje zaważą na ich przyszłych wyborach żywieniowych.

bez cukruBy trochę ułatwić Wam zdrowe gotowanie i proces zmniejszania ilości cukru w diecie, dziś przedstawimy Wam przepisy na dwa smaczne i proste słodkości, które nie zawierają dodatku żadnej substancji słodzącej! Tak, tak, jest to możliwe, a w dodatku bajecznie smakuje! Koniecznie musicie spróbować! Takie słodkości z pewnością posmakują Waszej Rodzinie. Jak tylko spróbujecie pobawić się i pokombinować w kuchni, nie używać cukru a korzystać tylko z produktów naturalnie słodkich (np. dojrzałe banany, owoce suszone), zobaczycie że takie gotowanie wciąga! Jeżeli macie jakieś sprawdzone przepisy, na pyszne słodkości bez dodatku cukru, przyślijcie je o nas - chętnie się z nimi zapoznamy i wypróbujemy :).

Budyń jaglany z karobem (3 porcje)

Składniki:

- 100 g suchej kaszy jaglanej
- 2 szklanki mleka krowiego lub roślinnego
- 10-11 dużych daktyli
- 1 łyżeczka oleju kokosowego
- 1 i 1/2 łyżki karobu w proszku
- 2-3 łyżki mleka roślinnego
- szczypta soli

Przygotowanie:

1. Kaszę jaglaną ugotować w mleku do miękkości (ok. 30-40 min), często mieszając. Do gotującej się kaszy dodać daktyle, karob, olej kokosowy i szczyptę soli.
2. Gdy kasza z daktylami już mocno się rozgotuje, przełożyć do misy i dokładnie blendować na gładką masę. Można dodać jeszcze trochę mleka, by uzyskać pożądaną konsystencję. Dokładnie wymieszać i przełożyć do miseczek, ozdobić ulubionymi owocami.

Ciasteczka owsiano-migdałowe bezglutenowe

Składniki:

- 300 g świeżych daktyli
- 1/2 szklanki mąki ryżowej
- 1/2 szklanki mąki amarantusowej
- ok. 90 g amarantusa ekspanowanego
- 100 g rozpuszczonego oleju kokosowego
- 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
- 120 g bezglutenowych płatków owsianych
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- kilka kropel ekstraktu migdałowego
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
- szczypta gałki muszkatołowej i szczypta soli

Przygotowanie:

1. Daktyle z dodatkiem oleju kokosowego, ekstraktu waniliowego i migdałowego, przypraw i soli zblendować na gładką masę. W większej misce wymieszać pozostałe składniki, następnie dodać do nich zblendowaną masę i dokładnie wymieszać.
2. Z masy uformować kulki o wielkości orzecha włoskiego i układać na blaszce. Spłaszczyć je dłonią, by uzyskać okrągłe ciasteczka.
3. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 st. C na ok. 15-20 min.