3 idealne przepisy na wiosenny piknik
Pogoda za oknem piękna. Słońce świeci, niebo bezchmurne, a temperatura przekracza już 20 stopni! To wręcz idealne warunki atmosferyczne, by wreszcie wybrać się z całą Rodziną na wiosenny piknik. Warto przygotować wcześniej małe menu piknikowe, które nie będzie nudne, orzeźwi podniebienia i wszystkim zasmakuje. Sprawdźcie nasze propozycje!
Na wiosenny piknik dobrze sprawdzą się lekkie, orzeźwiające potrawy, przygotowane ze świeżych warzyw i owoców z dodatkiem zbożowo-białkowym. Najlepiej wykorzystywać sezonowe produkty, które w tym okresie są najsmaczniejsze!
Dobrym pomysłem jest przygotowanie przekąski - na mniejszy głód, dania głównego – dość sycącego, oraz lekkiego deseru – nie za słodkiego. Warto zaopatrzyć się również w odpowiednie napoje – woda mineralna to oczywiście podstawa. Gdy chcemy trochę kulinarnie zaszaleć, możemy samodzielnie wykonać soki owocowe lub owocowo-warzywne. Podczas pikniku, na pewno sprawdzą się koktajle na bazie mleka lub jogurtu oraz orzeźwiające granity na bazie lodu.
Pozostaje tylko zapakować wszystkie potrawy i napoje do koszyka bądź przenośnej lodówki turystycznej i... piknikować :)!
Spring rollsy z warzywami – bardzo prosta i szybka przekąska. Smak spring Rollsów można dowolnie zmieniać, poprzez dodatek innych składników bądź przygotowanie różnych dipów.
Składniki:
- 2 dojrzałe awokado
- 2 średnie młode marchewki
- 16 płatów ryżowych
- garść świeżych listków kolendry
- 1 czerwona papryka
- pęczek rzodkiewek
- 1 świeży ogórek zielony
- 100 g makaronu ryżowego
- 3 łyżki czarnego sezamu (opcjonalnie)
- 2-3 łyżki sosu sojowego
- 3 ząbki czosnku
Wykonanie:
1. Wszystkie warzywa myjemy i kroimy w podłużne paski (paprykę, ogórek, rzodkiewki, marchewkę i awokado). Makaron zalewamy wrzątkiem i po 4 minutach odcedzamy. Czosnek podsmażamy na oliwie z oliwek, dodajemy sos sojowy i gotowy makaron. Całość podsmażamy, doprawiamy sosem sojowym. Posypujemy czarnym sezamem.
2. Papier ryżowy moczymy w letniej wodzie, kładziemy na talerz i czekamy aż zmięknie, a następnie nakładamy po kolei wszystkie warzywa. Na końcu małą porcję podsmażonego makaronu. Zawijamy w niewielkie ruloniki i odkładamy na inny talerz.
2. Wszystkie składniki do sosu mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Spring rollsy podajemy z sosem.
Tarta wiosenna – tradycyjna tarta na kruchym spodzie. Może nie jest bardzo dietetyczna, ale jeżeli podczas naszego pikniku planujemy aktywność fizyczną, możemy spokojnie ją zaserwować.
Składniki:
Ciasto:
85 g zimnego masła
180 g mąki pszennej
1 jajko klasy 0 lub 1
1 łyżka zimnej wody
szczypta soli
Nadzienie:
2 pęczki zielonych szparagów
250 g sera ricotta
3 jajka
2 łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
sól i pieprz do smaku
3-4 łyżki startego parmezanu
Wykonanie:
1. Masło posiekać w kostkę, dodać mąkę, jajko, wodę oraz sól i zagnieść ciasto- powinno być gładkie. Wyrobione ciasto owinąć folią i włóż do lodówki na około 35-40 minut.
2. Umyć szparagi, oderwać zdrewniałe końcówki. W wysokim garnku zagotować wodę z odrobiną soli. Do gotującej się wody włożyć szparagi, główkami do góry, tak aby główki wystawały kilka centymetrów ponad wodą. Gotować przez około 6 minut- powinny być lekko chrupiące.
3. Ciasto rozwałkować na grubość około 5 mm i wykleić nim formę do tarty. Wierzch ciasta ponakłuwać widelcem i przykryć papierem do pieczenia, na który następnie wysyp ziarna fasoli lub grochu aby obciążyć spód. Ciasto piec w temperaturze 180 stopni C, około 15 minut.
4. Jajka rozbełtać widelcem, dodać ricottę, jogurt, pietruszkę oraz przyprawy i wymieszać na gładką masę.
5. Na podpieczony spód wylać masę serowo-jajeczną, a następnie ułożyć szparagi. Na wierzchu rozłożyć starty parmezan. Całość piec w temperaturze 180 stopni C, przez około 30 minut.
Lody truskawkowo-bananowe – bardzo proste w przygotowaniu, bez dodatku jajek i śmietany. Gwarantowany hit pikniku!
Składniki:
- banan
-150 g mrożonych truskawek
- gęste/ubite mleko kokosowe bądź domowa bita śmietana
- świeże truskawki
Wykonanie:
1. Do miski/malaksera włożyć pokrojony banana i mrożone truskawki.
2. Miksować do momentu, gdy składniki się dobrze połączą.
3. Przełożyć do schłodzonych pucharków/miseczek.
4. Przed podaniem udekorować pokrojonymi owocami, mlekiem kokosowym lub bitą śmietaną.
Smacznego!
Marta Maleczek, dietetyk i edukator żywieniowy, zespół Akademii Zdrowego Przdszkolaka