Jak wykorzystać jagody Goji w kuchni?
W ostatnim artykule pisaliśmy trochę o bardzo modnych ostatnio jagodach Goji i zasadności wprowadzenia ich do codziennej diety. Jeżeli już zdecydujecie się na zakup tych owoców, powinniście dowiedzieć się również, jak smacznie i kreatywnie wykorzystać je w kuchni - by nie tylko skorzystać z ich właściwości prozdrowotnych, ale i smakowych!
Jagody Goji nie muszą być spożywane tylko jako szybka przekąska lub „coś małego do zjedzenia”. Można z nich udziałem wyczarować naprawdę ciekawe i pyszne smakołyki! Świetnie sprawdzą się jako dodatek do klasycznych płatków zbożowych z mlekiem czy jogurtem. Dobrze skomponują się z placuszkami owocowymi lub słodkimi muffinkami. Ciekawym pomysłem jest dodanie owoców Goji do kompotów, herbat lub nawet zalanie ich po prostu ciepłą woda i odstawienie na kilka minut - taki napój smakuje wybornie! Dla odważnych kuchennych eksperymentatorów – polecamy połączenie jagód Goji z wytrawnymi potrawami: warzywnymi oraz mięsnymi!
Mamy nadzieję, że któraś z naszych propozycji przypadnie Wam do gustu!
1. Koktajl z owoców Goji z bananem i truskawkami – świetnie sprawdzi się jako szybkie śniadanie, lekka kolacja lub zdrowy deser. Taki koktajl jest bardzo łatwy w przygotowaniu, więc koniecznie zaproście do kuchni dzieci!
Składniki:
- 2 dojrzałe banany
- 500 g świeżych truskawek
- 2 łyżki suszonych owoców Goji
- 1 szklanka jogurtu naturalnego – z mleka krowiego lub roślinnego
Wykonanie:
1.Jagody Goji zalać wodą i odstawić w suche miejsce na kilka godzin.
2. Wszystkie składniki umyć i pokroić. Do blendera dodać owoce, jogurt, wlać jagody Goji wraz z pozostałą wodą. Całość miksować aż do uzyskania jednolitej masy. Podawać w wysokich szklankach
2. Ostra zupa z owocami Goji – coś dla odważnych i lubiących ostre przysmaki. Zupa świetnie rozgrzewa i pobudza organizm do pracy. Można do niej dodać również inne ulubione warzywa (np. paprykę, seler naciowy), a zmniejszyć ilość chili –wtedy zupa na pewno posmakuje też maluchom!
Składniki:
- 100 g suszonych jagód Goji
- 230 g pomidorów z puszki
- 450 ml bulionu warzywnego (domowy lub ekologiczny)
- 1 duża cebuli
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1 papryczka chili;
- 1 łyżeczka kminku;
- 1 łyżeczka kolendry;
- 1 łyżeczka świeżej kolendry
- sól morska, pieprz czarny
Wykonanie:
1. Jagody zalać woda i pozostawić na kilka godzin lub na całą noc.
2. Poktoić cebulę w kostkę, a chili w małe kawałki. Rozgrzać oliwę z oliwek na patelni i wrzucić na nią cebulę oraz chili, zeszklić.
3. Dodać pomidory, jagody Goji, kminek i kolendrę. Dusić je na wolnym ogniu przez kilka minut, cały czas miesząc.
4. Podgrzać bulion. Kiedy się zagotuje, zmniejszyć ogień i dodać produkty z patelni do bulionu. Gotować razem na małym ogniu ok. 10 minut. Doprawić solą i pierzem. Podawać udekorowaną listkami kolendry
3. Batony kakaowe z jagodami Goji – smaczny i zdrowy zamiennik gotowych słodyczy! Idealnie sprawdzi się jako słodki dodatek do II śniadania lub lunchu. Powinien chociaż raz znaleźć się w każdej śniadaniówce!
Składniki:
100 g migdałów
200 g suszonych daktyli
150 ml gęstego mleka kokosowego
150 g naturalnego masła orzechowego
4 łyżki kakao
do posypania: 2 łyżki jagód Goji, 2 łyżki nerkowców
Wykonanie:
1. Migdały uprażyć na suchej patelni. Następnie przestudzić je i zmielić na mąkę
2. Daktyle zalać gorącą wodą tak, by je przykryła i zostawić, by zmiękły. Zmiksować mleko kokosowe, masło orzechowe i odsączone z wody daktyle. Następnie dodać powstałą mąkę migdałową i kakao.
3. Miksować, aż wszystkie składniki się połączą i powstanie krem. Przełożyć do małej formy wyłożonej pergaminem, na wierzchu ułożyć jagody i posiekane nerkowce.
4. Wstawić do zamrażalnika na 2 godziny, następnie pokroić na porcje i podawać w formie batonów.
Smacznego!
Marta Maleczek, dietetyk i edukator żywieniowy, zespół Akademii Zdrowego Przedszkolaka