Sezon grillowy rozpoczęty!
Majówka za pasem, więc i czas grillowania w końcu się rozpoczął. Na myśl o potrawach z grilla od razu wyobrażamy sobie stosy wszelakiego mięsa, kiełbasy, kaszanki. Niestety po kilku kawałkach mięsnej uczty przewód pokarmowy i dorosłego i dziecka będzie tak obciążony, że nie pozostanie nic innego jak leżeć i cierpieć z powodu przejedzenia. A przecież majówka to czas, który najlepiej spędzać na zabawach na świeżym powietrzu, wycieczkach rowerowych czy spacerach. Proponujemy zatem, żeby zarezerwować trochę miejsca na grillu na warzywa i owoce. Ich dodatek do mięsnego repertuaru sprawi, że będziecie mieli ochotę i siłę na majówkowe zabawy z dziećmi na świeżym powietrzu.
Na grilla najlepiej nadają się warzywa takie jak: cukinia, bakłażan, pieczarki, papryka czy cebula. Żeby warzywa nabrały przyjemnego smaku podczas grillowania najlepiej wcześniej zamarynować je w dowolnych ulubionych ziołach, skropić odrobiną oliwy i lekko posolić. Potem położyć je na tacce na grillu i dbać o to, żeby się lekko przyrumieniły i delikatnie zmiękły.
Nie zapominajmy też o porcji świeżych warzyw, w postaci sałat z lekkim winegretem, które przełamią nieco grillowane potrawy.
Owoce grillowane to z kolei świetny pomysł na deser, który z pewnością przypadnie do gustu wszystkim dzieciom. Do grillowania z obecnie dostępnych owoców doskonale nadają się: banany, jabłka, gruszki czy ananasy. Maluchy uwielbiają przygotowywać szaszłyki. Będzie to zatem wspaniała okazja do wspólnych zabaw w kuchni.
Dla tych, którzy jednak nie stronią od grilla mięsnego, mamy ciekawostkę: w jednym z polskich, naukowych pism donoszono ostatnio, że naukowcy odkryli pewien ciekawy fakt: mięso opiekane na grillu nie szkodzi ludziom nawet wtedy, gdy lekko się przypali! Podobno gatunek ludzki od tak dawna stosował technikę grillowania mięsa, że zdążyliśmy się uodpornić na substancje powstające w przypiekającym się mięsie. Grillujmy więc na zdrowie, bo to jedna z najlepszych i najzdrowszych technik kulinarnych, które można zastosować nie tylko do mięs.
Poniżej proponujemy przepisy na kurczaka, karkówkę, łososia, gruszki, warzywa, cukinię i na pyszne sosy, które smakują i z mięsem, i z warzywami, i z sałatkami! Smacznego!
Szaszłyki z kurczaka
Składniki:
1 duży kurczak
1 butelka jasnego piwa
2 cebule
1 łyżka posiekanych ulubionych ziół
sól
pieprz
Przygotowanie: Umytego i osuszonego kurczaka podzielić na ćwiartki, wyfiletować, pokroić w grubą kostkę, przyprawić solą i pieprzem. Cebulę obrać, pokroić w grube plastry. Kurczaka i cebulę zalać piwem, odstawić w chłodne miejsce na 12 godzin. Po tym czasie kurczaka i cebulę odsączyć z zalewy i nabijać naprzemiennie na patyki do szaszłyków (najpierw namocz patyki w wodzie, aby nie spłonęły na grillu!). Szaszłyki pieczemy na dobrze nagrzanym grillu.
Kurczak w zalewie musztardowej
Składniki:
500 g piersi kurczaka
4-5 łyżek oliwy extra virgin
2-3 łyżki musztardy
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżeczka soli ziołowej
1 łyżka miodu
Przygotowanie: Pokrój pierś na kawałki. Wszystkie składniki marynaty umieść w miseczce, takiej do której zmieści się i mięso. Wymieszaj je dokładnie. Włóż mięso do marynaty tak, aby każdy kawałek był „umoczony". Wstaw do lodówki na noc lub na kilka godzin.
Kładź kurczaka na tacy nad rozgrzanym węglem i grilluj z obydwu stron, co jakiś czas przewracając.
Pyszna karkówka
Składniki:
dorodny kawałek karkówki
4-5 ząbków czosnku
sproszkowana słodka czerwona papryka
sól
pieprz czerwony (lub czarny)
kimnek (opcjonalnie)
oliwa z oliwek extra virgin
Przygotowanie:
Sól, paprykę, zmielony kminek, pieprz i wyciśnięty przez praskę czosnek połącz w miseczce. Karkówkę pokrój na plastry ok. 1,5 cm grubości. Można je rozbić – szybciej się zgrillują! Każdy kawałek posmaruj oliwą z oliwek (najlepiej pędzlem) i posyp przyprawami. Ułóż w naczyniu, przykryj i pozostaw w chłodnym miejscu na 2-3 godziny. Piecz na grillu, obracając od czasu do czasu.
Grillowana cukinia
Składniki:
4 cukinie
2 ząbki czosnku
40 dag sera pleśniowego
1 pęczek świeżej bazylii (lub 1 łyżka suszonej)
sól, pieprz
1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
Przygotowanie: Cukinię umyć, osuszyć i naciąć wzdłuż w kształt wachlarza. Umytą bazylię posiekać z czosnkiem, posypać solą i pieprzem, pokropić olejem, wymieszać z pokrojonym w kostkę serem. Farsz włożyć do naciętej cukinii. Opiekać na folii, lub owinięte w folię aluminiową około 20 minut.
Grillowane warzywa
Składniki:
bakłażan
cukinia
czerwona papryka
sól
Przygotowanie: Bakłażana dokładnie umyć i pokroić wzdłuż na plastry tak, aby się nie połamały. Oprószyć delikatnie solą i odstawić aż puszczą sok. Cukinię i paprykę umyć, osuszyć i pokroić na plasterki lub paseczki. Gdy z bakłażana odcieknie sok, należy go dokładnie osuszyć. Następnie nakładać na niego plasterki cukinii, pokrojoną w paski paprykę, zawinąć i spiąć wykałaczką. Piec na folii lub tacy aluminiowej do miękkości.
Grillowany łosoś cytrusowo bazyliowy
Składniki:
3 filety z łososia
Marynata do łososia:
sok z 2 pomarańczy
sok z 1 cytryny
10 dużych, porwanych liści bazylii
1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
Przygotowanie: W dużej salaterce umieścić składniki marynaty, dobrze wymieszać. Łososia zamoczyć w marynacie i zostawić w lodówce na 20 -30 minut.
Piec w folii na grillu ok. 10 minut.
Ananasowa salsa
Składniki:
1 puszka ananasa, pokrojonego na małe kawałki
1 pomidor
1 zielona papryczka chili, posiekana
1 łyżka świeżej kolendry, posiekanej
sok z 1 limonki
Przygotowanie: Wymieszać wszystkie składniki w niewielkiej salaterce i włożyć do lodówki, dopóki ryba nie będzie gotowa. Salsę nakładać na upieczonego łososia.
Grillowana gruszka z serem pleśniowym i żurawiną
Składniki:
4 twarde gruszki
ser pleśniowy
8 łyżeczek dżemu z żurawin lub jarzębiny
Przygotowanie: Gruszki umyć, przekroić na pół, nie obierać, usunąć pestki. W powstałe zagłębienie włożyć po łyżeczce dżemu i posypać rozkruszonym kawałkiem sera. Zawinąć w folię aluminiową i grillować przez kilka, kilkanaście minut aż gruszki zmiękną.
Sosy do grilla: czosnkowy, imbirowy, różowy
Baza do sosów, składniki:
2-3 łyżki majonezu
2 duże opakowania jogurtu greckiego lub naturalnego
Przygtowanie: Połączyć majonez z jogurtem aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
Podzielić bazę sosu na 3 części, nakładając ją do 3 miseczek, w jednej z nich pozostaw nieco więcej miejsca.
Do pierwszej miseczki wciśnij przez praskę ząbek czosnku i wymieszaj – to jest sos czosnkowy.
Do drugiej miseczki dodaj łyżeczkę suszonego, sproszkowanego imbiru lub przeciśnij przez praskę imbir (kawałki odpowiadające z sumie wielkością niewielkiemu orzechowi włoskiemu) z zalewy. Wymieszaj – to jest sos imbirowy.
Do trzeciej miseczki, tej z mniejszą ilością sosu bazowego dodaj ketchup i wymieszaj – oto różówy sos ketchupowy.
Miłego grillowania!