Rozgrzewająca korzenna zupa-krem

Idealna na jesienny lub zimowy obiad, sprawdza się również jako ciepła kolacja. Świetnie rozgrzewa organizm, dodaje siły i energii. Idealnie sprawdzi się przy przeziębieniach oraz jako potrawa im zapobiegająca.

zupa korzennaSkładniki:

- pół dużej dyni
- 100 g naturalnego masła
- kilka ziaren kardamonu
- 1 łyżeczka anyżu
- laska cynamonu
- ok. 4cm świeżego imbiru
- pół małego chilli (można dać całą papryczkę, wtedy zupa będzie bardziej ostra)
- 1 korzeń pietruszki
- 1 marchewka
- 3 średnie ziemniaki
- cebula szalotka lub zwykła cebula
- 1,5l wody

Przygotowanie:

Dynię obrać, pokroić w kostkę, wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około godziny. W tym czasie kardamon i anyż rozdrobnić w moździerzu. Wsypać do suchego garnka z grubym dnem i prażyć przez chwilę. Dodać masło i rozgrzać, wyspać posiekaną cebulę i przesmażyć na złoty kolor. Gdy cebula będzie miękka, dodać upieczoną dynię. Wymieszać, dodać pokrojone ziemniaki oraz pietruszkę i marchewkę, imbir oraz chilli, zalać wodą, wrzucić laskę cynamonu i gotować przez 20 minut. Po tym czasie całość zmiksować na gładką masę i jeszcze raz zagotować.

Czytaj również: Dynia - rekordzistka wśród warzyw.

Dynia - co w sobie zawiera?