Mandarynka na słodko
Sezon zimowo-jesienny kojarzy się wygrzebywaniem z szafek głęboko ukrytych przetworów owocowych i podawaniem ich z domowym ciastem drożdżowym lub maślanymi rogalikami. Niestety często zdarza się, że nie mamy czasu by przygotować pracochłonne konfitury, a kupić naprawdę dobry produkt gotowy nie jest łatwo.
Dlatego dziś polecamy Wam szybki i łatwy przepis (Wasze pociechy na pewno chętnie pomogą!) na przepyszny dżem mandarynkowy o korzennym aromacie. Przygotowując wszystko samodzielnie macie pewność, że składniki są najwyżej jakości bez zbędnych dodatków. Taki dżem to zdrowa alternatywa dla słodkich (i sztucznych) kremów do chleba oraz ciastek. Świetnie nada się również jako dodatek do drugiego śniadania lub podwieczorku. Spróbujcie koniecznie :)!
Dżem mandarynkowy
Składniki:
- 1,5kg mandarynek
- 2 limonki
- cukier trzcinowy – do smaku,
w zależności od słodkości mandarynek
- 1 szklanka wody mineralnej
Przygotowanie:
1. Mandarynki obieramy ze skórki, dzielimy na cząstki i starannie zdejmujemy białą skórkę.
2. Owoce wrzucamy do garnka, dolewamy sok wyciśnięty limonek i szklankę wody. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i smażymy około godziny, często mieszając.
3. Po tym czasie dosypujemy cukier, około pół kilograma, w zależności od słodkości mandarynek. Smażymy pół godziny, mieszając pilnujemy, żeby dżem się nie przypalił.
4. Kiedy dżem ostygnie, przecieramy go przez drobne sitko i przelewamy do słoiczków.