Topinambur, czyli mnóstwo wartości w niepozornym warzywie
Topinambur to bardzo zdrowe i wartościowe warzywo, które często jest niedoceniane lub wręcz w ogóle nieznane. A szkoda! Nie od dziś wiadomo, że wpływa korzystnie na wiele schorzeń oraz wzmacnia organizm. Chociaż wyglądem nie zachęca – przypomina raczej ciemny imbir lub dziwnie powykręcane bulwy ziemniaków, to włączyć go do diety całej rodziny naprawdę warto!
Inulina przede wszystkim!
Topinambur zawiera w sobie wiele cennych związków, o których wspomnimy, ale na pierwszym miejscu należy podkreślić dużą zawartość inuliny w jego bulwach. Inulina należy do frakcji rozpuszczalnej błonnika pokarmowego – w jelicie grubym stanowi pożywkę dla dobrej mikroflory bakteryjnej. Sprzyja więc rozwojowi dobrych bakterii (które w konsekwencji hamują rozwój tych patogennych!), zamieszkujących nasze jelita i dzięki temu wzmacnia układ odpornościowy. Wiele prac naukowych wykazuje, że spożywanie inuliny przyczynia się do zmniejszenia stężenia cholesterolu oraz trójglicerydów. Badania potwierdzają, że spożywanie inuliny zawartej w pokarmie (np. topinambury), zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby układu krążenia oraz rozwinięcie otyłości. Uwzględnienie produktów z inuliną w diecie, zwiększa przyswajanie składników mineralnych z diety – szczególnie wapnia, magnezu, żelaza, miedzi, cynku i fosforu.
Bogactwo w bulwie
Witaminy, które możemy znaleźć w bulwie topinambura to przede wszystkim: witamina A, B1, B2, B6, C i E. Również sporo w nim minerałów: magnez, potas, żelazo, krzem, cynk, wapń, fosfor, miedź. Dodatkowo, to niepozorne warzywo zawiera mało kalorii, a jednocześnie dodaje energii i syci na dłuższy czas.
Topinambur jest szczególnie polecany osobom zestresowanym, osłabionym oraz chorującym na cukrzycę. Dieta, która uwzględnia to warzywo, uspokaja i relaksuje, ułatwiając radzenie sobie ze stresem. Witaminy i minerały wraz z inuliną wzmacniają układ odpornościowy i zapobiegają infekcjom. Topinambur poleca się osobom z cukrzycą, bądź zaburzeniami glikemii, bowiem obniża poziom cukru we krwi. Przypisuje mu się również działanie oczyszczające, regulujące ciśnienie w naczyniach oraz usprawniające metabolizm. Sami widzicie ile dobrego może wyniknąć z jedzenia topinambura :).
Uprawa
Topinambur nie jest wymagający, więc jeżeli zdecydujecie się uprawiać go w domowym ogródku, to nie musicie się martwić! Wystarczy zasiać go wiosną lub jesienią, zapewnić słoneczne stanowisko i żyzną glebę, a w okresie jesieni wspomóc nawozem. Potem pozostaje tylko czekać na efekty :).
Po tak obszernym opisie właściwości topinambura, chyba już nikt nie przejdzie obok niego obojętnie! Koniecznie spróbujcie znaleźć go w swoim warzywniaku albo skuście się na domowy ogródek. Już jutro „wytrawny przepis” z bohaterem bieżącego tygodnia owocowo-warzywnego!