×

Ostrzeżenie

JFolder::create: Ścieżki nie ma wśród ścieżek open_basedir

JFolder::create: Ścieżki nie ma wśród ścieżek open_basedir

JFolder::create: Ścieżki nie ma wśród ścieżek open_basedir

Domowe mleko roślinne – pyszna i zdrowa alternatywa!

Ostatnio pisaliśmy, że nie każdy z nas dobrze toleruje laktozę, czyli naturalny cukier, występujący w produktach mlecznych (w mleku jest go najwięcej). Taka przypadłość dotyczy często dorosłych, ale również niemowląt i małych dzieci. Objawy po spożyciu mleka są naprawdę nieprzyjemne (sery i jogurty są zwykle lepiej tolerowane), dlatego w przypadku nietolerancji poleca się go unikać lub całkowicie wyeliminować. Co w takim wypadku zrobić?

mleko kokosoweOczywiście, na rynku dostępnych jest wiele mlek roślinnych (sojowe, ryżowe, owsiane) wzbogacanych i naturalnych, ale czasem ich ceny przyprawiają o zawrót głowy. Dlatego dzisiaj proponujemy Wam przepis na smaczne, domowe mleko roślinne! To pyszna i zdrowa alternatywa dla mleka krowiego. Taki roślinny napój można przygotować praktycznie ze wszystkich orzechów lub nasion, które tylko macie w spiżarni. My postawiliśmy na mleko kokosowe, które jest bajecznie proste w wykonaniu, a jak smakuje! Dzieci na pewno je pokochają! Świetne w formie kaszek, do płatków, koktajli, budyni, kawy. Zastosowań jest naprawdę wiele. Zdecydowanie polecamy :).

Mleko kokosowe

Składniki:

200g wiórków kokosowych
1,2l wody

Przygotowanie:

1. Wiórki włożyć do garnka i zalać przegotowaną lub mineralną wodą. Odstawić na noc.
2. Rano podgrzać garnek tak, aby wiórki z wodą były ciepłe - około 60 stopni. Masę dokładnie miksować blenderem przez kilka minut.
3. Sitko wyłożyć gazą i przelać powstałą masę. Odcisnąć wiórki. Mleko przelać do butelki i trzymać w słoiku w lodówce. Rozwarstwianie jest normalne, dlatego przed użyciem trzeba je potrząsnąć.