Roślinny twarożek – pyszny zamiennik klasycznego twarogu

Ostatnio przedstawiliśmy Wam przepis na pyszne i proste w przygotowaniu mleko kokosowe. Teraz przyszedł czas na równie smaczny i zdrowy twarożek, przygotowany z orzechów lub nasion. Przygotowuje się go bardzo szybko! Znakomicie sprawdza się jako ciekawy dodatek do kanapek lub naleśników, a także zamiennik klasycznego twarogu z mleka krowiego. 

twarożekW przypadku alergii na białka mleka krowiego lub silnej nietolerancji laktozy (cukier mleczny), taki twarożek to świetna alternatywa! Jest bardzo popularny w dietach wegetariańskich i wegańskich. Dostarcza nie tylko dobrej jakości białka, ale także wapnia, magnezu, żelaza i dobrych tłuszczów, których nie znajdziemy w twarożku z mleka krowiego.

Taki twarożek możecie wykonać z dowolnych nasion i orzechów lub nawet tofu naturalnego. Dodatki również dobierzcie samodzielnie – zioła, przyprawy lub odrobina cukru i wanilia? Wszystko zależy od Waszej kreatywności! Zaproście dzieci do kuchni i razem wymyślcie nowe smaki :).

Twarożek ziołowo-rzodkiewkowy z nerkowców

Składniki:

1 szklanka nerkowców, namoczonych przez noc w zimnej wodzie
5-6 łyżek soku z cytryny
6-8 łyżek mleka roślinnego lub wody
1 łyżka płatków drożdżowych
2-3 łyżki siekanego szczypiorku
4-5 startych rzodkiewek
sól i czarny pieprz do smaku

Przygotowanie:

1.    Namoczone orzechy odcedzić i przelać wodą. Przełożyć do blendera, dodać wszystkie składniki poza rzodkiewką i ziołami, a następnie wszystko zblendować na gładką masę.
2.    Zetrzeć rzodkiewki i szczypiorek, potem wmieszać w twarożek. Doprawić do smaku solą i pieprzem, a następnie odstawić na trochę do lodówki.

Smacznego!