3 przepisy z rzodkiewką, które trzeba wypróbować!
Sezon na rzodkiewki uważamy za rozpoczęty! Wraz z cieplejszymi, wiosennymi dniami, mamy szansę na zakup dorodnej, różowiutkiej rzodkiewki i przyrządzenia z niej smakowitego dania. Tu właśnie pojawia się problem, bo co właściwie z rzodkiewek można przygotować?
Rzodkiewka to dosyć niepozorne warzywo, które często jednak pojawia się na naszym stole. Jest szczególnie popularne w okresie „nowalijkowym” i zwane czasem królową nowalijek. Chętnie kładziemy rzodkiewki na kanapki i posypujemy dodatkowo szczypiorkiem - wtedy możemy poczuć, że wiosna faktycznie nadeszła!
Właściwości
Wbrew pozorom to niepozorne, okrągło-podłużne warzywo kryje w sobie wiele pozytywnych dla naszego organizmu właściwości. Już w starożytnej Grecji i Egipcie rzodkiewki były stosowane na poprawę trawienia usprawnienie intelektu oraz pamięci.
Rzodkiewka zawiera większość witamin i minerałów, w mniejszych lub średnich ilościach. Wyróżnia się natomiast dużą zawartością potasu, co może być szczególnie ważne dla osób z nadciśnieniem. Spożywanie rzodkiewek pomaga na dolegliwości związane z układem pokarmowym – usprawnia trawienie, wspiera pracę wątroby oraz woreczka żółciowego. Przypisuje się jej działanie wykrztuśne i łagodzące. Rzodkiewka polecana jest przy problemach z włosami i paznokciami – wzmacnia je i zapobiega łamaniu. Powinna znaleźć się w diecie osób odchudzających się, jako smaczna i niskokalorycza przekąska.
Rzodkiewka kreatywnie
Zdecydowanie najczęściej wykorzystujemy rzodkiewkę jako szybki dodatek do kanapek lub warzywny składnik wyrobionego z jogurtem i przyprawami serka białego. Ewentualnie, ozdabiamy powycinanymi fantazyjnie rzodkiewkami talerze z sałatkami i surówkami. I tutaj często nasza pomysłowość się kończy. Bo przecież co można jeszcze z tego małego, różowego warzywa przygotować? A co z liśćmi? Czy są jadalne? Okazuje się, że kreatywnych kulinarnych możliwości jest wiele :). A wszystkie smaczne, kolorowe i ciekawe. Czas odmienić standardowe spojrzenie na rzodkiewkę jako „warzywa-dodatku”! Pokażmy, że rzodkiewka może być wyśmienitą królową potrawy. Do dzieła :).
1. Wiosenna zupa rzodkiewkowa
Składniki:
-1l bulionu warzywnego
-1/2 kg pęczków rzodkiewki
-garść listków świeżej bazylii
-1 większa cebula
-100g sera feta
-1 łyżka masła klarowanego lub oleju rzepakowego
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
1. Rzodkiewki umyć, pozbawić ogonków, pokroić w grubsze plastry. Cebulę obrać i drobno pokroić.
2. Na patelni rozpuścić masło/olej, wrzucić cebulę i podsmażać do uzyskania złocistego koloru.
3. W garnku zagotować bulion, wrzucić pokrojone rzodkiewki, dodać podsmażoną cebulkę i liście bazylii, gotować przez około godzinę, aż rzodkiewki będą miękkie.
4. Następnie dodać ser feta, doprawić solą i pieprzem, całość dokładnie zmiksować. Podawać posypane prażonym sezamem i listkami bazylii.
2. Aromatyczna rzodkiewka grillowana
Składniki:
- 10 sztuk średnich rzodkiewek z liśćmi (najlepiej ekologicznych)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz
- 2 ząbki czosnku
Wykonanie:
1. Rzodkiewki umyć, odciąć korzonki i liście. Rzodkiewki i liście osuszyć na papierze.
2. Do miseczki wlać oliwę i przeciśnięty przez praskę czosnek, dobrze rozetrzeć. Dodać pokrojone na ćwiartki/talarki rzodkiewki oraz liście, wymieszać, dodać sól i pieprz, ponownie wymieszać.
3. Rozgrzać mocno patelnię grillową, wrzucam najpierw rzodkiewki – grillować z dwóch stron, aż na rzodkiewkach pojawią się charakterystyczne ślady. Po chwili dodać liście, wymieszać i grillować do momentu zmięknięcia liści. Na koniec posypać sezamem. Podawać z pieczywem.
3. Orzechowe pesto z liści rzodkiewek
Składniki:
-1 duży pęczek liści rzodkiewki
-40 g parmezanu
-40 g orzechów piniowych/migdałów
-6-7 łyżek oliwy extra virgin
-½ pęczka bazylii (opcjonalnie)
-1 ząbek czosnku
-sól, pieprz
-odrobina soku z cytryny
Wykonanie:
1. Liście rzodkiewki dokładnie umyć i odsączyć. Pokroić je z grubsza i przełożyć do blendera, dodać ser, orzeszki, listki bazylii, ząbek czosnku oraz oliwę i zmiksować całość na gładką, jednolitą masę (w razie potrzeby można dodać więcej oliwy).
2. Doprawić do smaku sokiem z cytryny, pieprzem i solą.
Marta Maleczek, dietetyk i edukator żywieniowy, zespół Akademii Zdrowego Przedszkolaka