×

Ostrzeżenie

JFolder::create: Ścieżki nie ma wśród ścieżek open_basedir

JFolder::create: Ścieżki nie ma wśród ścieżek open_basedir

JFolder::create: Ścieżki nie ma wśród ścieżek open_basedir

Z Nowym Rokiem – nowym krokiem

Wraz z wybiciem północy w sylwestrowy wieczór, większość z nas, wytycza sobie cele, które pragnie osiągnąć w nowym roku. Marzymy by zmieścić się z jeansy z poprzedniego lata, rzucić palenie czy zacząć zdrowo jeść. Zbyt wiele postanowień sprawia, że często postanowienia pozostają w sferze marzeń. Jak temu zapobiec? Co możesz zrobić już dziś, by zdrowe nawyki stały się częścią Twojej rodzinnej codzienności?

2017 postanowienia-Resizer-800

1. Pij wodę każdego dnia. Woda najlepiej nawadnia organizm, działa korzystanie na stan skóry, poprawia pracę układu krążenia i pokarmowego. Jest też niezbędnym składnikiem wpływającym pozytywnie na skuteczną utratę masy ciała. Jeśli czujesz zmęczenie w ciągu dnia, prawdopodobnie oznacza to, iż jesteś odwodniony. Smak czystej wody jest dla Ciebie nieatrakcyjny? Śmiało dodaj do niej plaster świeżej cytryny czy pomarańczy – orzeźwiający smak takiego napoju z pewnością przypadnie Ci do gustu.

2. Wyeliminuj z jadłospisu produkty o wysokiej zawartości cukru, tłuszczu zwierzęcego i żywność silnie przetworzoną. Napoje, nektary, płatki śniadaniowe, a przede wszystkim słodycze i ciasta to główne źródło cukrów w naszej diecie. Poszukaj ich zdrowych zamienników. Wystarczy, że będziesz z uwagą śledzić etykiety produktów. Gdy na początku listy znajduje się cukier – koniecznie rozejrzyj się za innym produktem. Bogactwo witamin i składników mineralnych oraz naturalnej słodyczy znajduje się w świeżych i suszonych owocach. Samodzielnie przygotowane słodkości, np. z płatków owsianych i żurawiny są znacznie lepszą alternatywą niż baton czy sklepowe ciastko. Z kolei miażdżycorodne tłuszcze nasycone, występujące głównie w tłustym mięsie i nabiale zastąp ich chudszymi a zarazem zdrowszymi zamiennikami.

3. Wybieraj tylko zdrowe przekąski. Przykładem niskokalorycznych i zdrowych przegryzek są warzywa – marchew, papryka, kalarepa – pokrojone w słupki czy krążki. Orzechy i owoce suszone, są zdrowe, ale także kaloryczne. W ramach przekąski najlepiej zjadać nie więcej niż garść takich przekąsek.

4. Zaplanuj swój tygodniowy jadłospis. Wystarczy ok 15 min czasu weekendowego, by z rozwagą i spokojem przemyśleć, co zjesz w nadchodzącym tygodniu. Dzięki temu staniesz się świadomym konsumentem i robiąc zakupy kupisz to, czego faktycznie potrzebujesz. Pomoże Ci to uniknąć szybkich, często niezdrowych wyborów żywieniowych.

5. Posiłek do pracy czy szkoły zapakuj wieczorem dzień wcześniej. Wykorzystaj wieczór na zaplanowanie, przygotowanie i zapakowanie drugiego śniadania dla swoich pociech oraz lunchu do pracy. Dzięki temu zarówno Ty jak i twoje dziecko zjecie pożywny posiłek poza domem.

6. Gotuj podwójnie. Kiedy przygotowujesz obiad, zwłaszcza w weekendy, gdy zazwyczaj jest więcej czasu, ugotuj dwie porcje dania i jedną z nich zjedz w kolejnych dniach lub schowaj do zamrażalnika. Tym sposobem zaoszczędzisz czas, a innego dnia będzie czekała na Ciebie smaczna i pożywna kolacja.

7. Sport każdego dnia. Ciężko Ci zimą podjąć jakąkolwiek aktywność? To tylko wymówka. Wybierz się z dziećmi czy bliskimi na 20 minutowy spacer, łyżwy czy inną ulubioną aktywność. Nawet 10 - minutowe ćwiczenia wykonywane regularnie, wpłyną pozytywnie na twoją sprawność, zdrowie i kondycję. Dodatkowym atutem wspólnie spędzonego aktywnie czasu, będzie zacieśnienie waszych relacji czy odnowienie bliskości.

8. Wysypiaj się. Gdy jesteśmy wyspani, pracujemy bardziej efektywnie i kreatywnie. Niewystarczająca ilość snu natomiast zwiększa podatność na choroby. Spróbuj codziennie położyć się o 15 minut wcześniej. Będziesz zaskoczeny, jak szybko samopoczucie ulegnie poprawie.

Wprowadzenie wszystkich powyższych wskazówek, a nawet jednej z nich z pewnością zaowocuje lepszym samopoczuciem i zdrowszą przyszłością. By wejść w nowy rok jak najlepiej, postaraj się dzisiaj ustalić swoje priorytety i dążyć do nich z wytrwałością. Powodzenia!

Autor: Katarzyna Żukowska – dietetyk AZP