Słodka zupa z topinambura na deszczowe dni
Wcześniejsze artykuły (krótka historia, wartości odżywcze) miały na celu przybliżyć Wam najważniejsze informacje o tym zapomnianym, a jakże zdrowym warzywie. Tu przedstawiamy Wam przepis na przepyszną i sycącą zupę, która idealnie nadaje się na szare, deszczowe dni. To świetna propozycja na obiad lub ciepłą kolację. Rozgrzeje, doda energii, a jak smakuje! Trafi w gust nawet największych niejadków, szczególnie jeżeli podacie ją z pełnoziarnistymi grzankami albo zaprosicie maluchy do wspólnego gotowania.
Połączenie wartościowego topinamubra i słodkawego jabłka nie tylko zaowocuje wspaniałym smakiem, ale również sprawi, że taka zupa będzie wręcz „naładowana” wzmacniającymi witaminami i składnikami mineralnymi. Pamiętajcie, że jest to szczególnie ważne, przy tak zmiennych pogodach oraz zwiększonej podatności na infekcje.
Zapraszamy do gotowania!
Składniki:
- ok. 500 g bulw topinamburu
- ok. 1 l domowego bulionu warzywnego
- 1 duża czerwona cebula
- 2 średnie jabłka
- 2-3 gałązki świeżego rozmarynu/ łyżeczka suszonego
- ok. 2 łyżki masła larowanego
- oliwa z oliwek extra virgin
- sól morska
- do podania: garść prażonych orzechów, grzanki pełnoziarniste
Przygotowanie:
1. Na patelni podgrzewamy oliwę z masłem i smażymy posiekaną cebulę ok. 2-3 minuty. Dodajemy pokrojone jabłka, gałązki rozmarynu lub suszony rozmaryn, plastry obranego topinamburu i smażymy kolejne 3-4 minuty.
2. Całość przekładamy do garnka, zalewamy bulionem i zagotowujemy. Gotujemy przez kolejne 15 minut na małym ogniu. Wyjmujemy gałązki rozmarynu i miksujemy zupę na gładki krem. Doprawiamy delikatnie solą. Podajemy z prażonymi orzechami i grzankami.