„Resztkowe” przepisy dla każdego

Marnowanie jedzenia to ogromny problem nie tylko na świecie, ale i w naszych własnych gospodarstwach domowych. Często w naszych lodówce przechowujemy resztki produktów spożywczych, które nie zostały zjedzone. Najprawdopodobniej grozi im kosz na śmieci. Czy da się wykorzystać kreatywnie resztki żywności? Co właściwie można z nich przygotować?

lodówkaWydawać by się mogło, że resztki jedzenia, zalegające w naszych domach, nie nadają się już do spożycia. Ugotowane ziemniaki z  drugiego dania, makaron do zupy, suche kromki chleba, plasterki serów, kawałki warzyw, otwarte puszki konserwowych warzyw i owoców – to najbardziej popularne rodzaje „resztkowych” produktów, z którymi nie zawsze wiemy co zrobić i jak przywrócić im „drugie życie”, by uniknąć zmarnowania.

Tak naprawdę wszystko zależy od naszej kreatywności i faktycznej chęci zużycia tych produktów. Przepisów z resztkami jest naprawdę mnóstwo! Najbardziej plastycznymi recepturami, dzięki którym możemy wykorzystać zalegające jedzenie, są wszelkiego rodzaju zapiekanki, placki i sałatki. Można do nich dodać praktycznie wszystko! Zainspirujcie się książkami kucharskimi lub blogami kulinarnymi w Internecie. A może Wasze dzieci coś smacznego Wam podpowiedzą? Zabawa w wymyślanie potraw „resztkowych”, a następnie wspólne gotowanie, to nauka szanowania żywności, rozwój kreatywności i świetnie spędzony czas!

Ważne jest wyrobienie nawyku regularnego przeglądania produktów spożywczych znajdujących się w lodówce i ocenę zalegających w niej resztek. W ten sposób nie tylko unikniemy możliwości zmarnowania żywności, ale również zaoszczędzimy własne pieniądze!

Spróbujcie naszych przepisów na pyszne dania z resztek:

1. Tosty a’la francuskie

Składniki:
- 4 kromki czerstwego pieczywa
- 1 jajko kurze klasy 0 lub 1 
- 150 ml mleka krowiego lub roślinnego
- pieprz, sól
- ulubione suszone zioła
- szczypiorek, kiełki, dowolne warzywa

Wykonanie:
1. Jajko rozbić i umieścić w miseczce. Dolać do jajka mleko, doprawić solą, pieprzem i ziołami. Roztrzepać porządnie widelcem.
2. Maczać kromki pieczywa, obracając z obydwu stron tak aby całe były przesiąknięte. Nie mogą jednak się rozpadać. Im bardziej czerstwe pieczywo tym dłużej musi leżeć w „zalewie”.
3. Pieczywo smażyć na suchej rozgrzanej patelni aż będzie rumiane. Jeść ze szczypiorkiem, kiełkami lub sałatką z dowolnych warzyw, jakie mamy w lodówce.


2. Placki ziemniaczane

Składniki
- 1/2 kg ugotowanych ziemniaków
- 1 jajko klasy 0 lub 1
- 3-4 łyż mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2-3 łyżki mleka 1,5%
- sól, pieprz, papryka słodka i ostra, gałka muszkatołowa
- olej rzepakowy rafinowany
- dodatki – produkty zalegające w lodówce, np: warzywa pokrojone w kostkę, ser starty na tarce, warzywa konserwowe

Wykonanie:
1. Ziemniaki przepuścić przez praskę/maszynkę, dodać pozostałe składniki, wymieszać dokładnie. 
2. Łyżką nakładać porcje masy ziemniaczanej na rozgrzany olej (masa jest gęsta więc należy ją "ugnieść" na patelni formując placuszki) i smażyć na złoto z obu stron.


3. Zapiekanka z ryżu, ryby i warzyw

Składniki:
- 200g ryżu naturalnego (lub kaszy) ugotowanego
- 2 pory (tylko biała część)
- 2 papryki kolorowe
- ryba bez ości – filety, np. miruna, dorsz, mintaj - 2 duże filety
- 100ml jogurtu naturalnego 
- ser żółty
- sok z cytryny, sos sojowy

Wykonanie:
1. Pora i paprykę umyć, oczyścić i pokroić na małe kawałki. Ser żółty zetrzeć na tarce.
2. Rybę umyć, skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem, polać oliwą i ugotować na parze. Pokroić na małe kawałki.
3. Rozgrzać patelnię z niewielką ilością oleju i poddusić na niej pora z papryką. W razie potrzeby podlać wodą, by lekko zmiękły. Po tym czasie dolać śmietanę, podgrzać, przyprawić sosem sojowym.
4. W duże naczynie żaroodporne ułożyć kolejno: ryż, rybę, warzywa i posypać serem. Zakryć pokrywkę i zapiekać ok 20-30 minut w temperaturze 180 stopni. Zapiekać ok 20 minut pod folią lub przykrywką.

Marta Maleczek, dietetyk i edukator żywieniowy, zespół Akademii Zdrowego Przedszkolaka