Żywienie
Jedzenie orzechów zmniejsza ryzyko otyłości
Naukowcy z Loma Linda University w Kalifornii dowodzą, że jedzenie orzechów może zmniejszać ryzyko otyłości i zaburzeń metabolicznych – poinformowało pismo „PLOS ONE”.
W pułapce zdrowej żywności
Produkty light nie odchudzają. Za to oszczędzają kalorie. Co jest light, a co niskokaloryczne?
Karmienie piersią może chronić dziecko przed ADHD
Prawdopodobieństwo wystąpienia nadpobudliwości psychoruchowej z deficytem uwagi (ADHD) jest trzykrotnie mniejsze u dzieci, które w wieku trzech miesięcy karmione były piersią - dowodzą naukowcy w Uniwersytetu Tel Awiwu. Ich wnioski…
Pić czy nie pić: 10 faktów dotyczących wody
Fakt1: Woda to podstawa. Oczywista oczywistość. Nasz Organizm nie potrafi jej magazynować, ale potrzebuje za to do wszystkich procesów życiowych. Woda biorąc w nich udział jest wydalana m.in.: poprzez parowanie…
Cudowne właściwości siemienia lnianego
Siemię lniane, środek tak powszechnie u nas dostępny i tani to źródło wielu witamin, składników mineralnych i błonnika. Jego właściwości zdrowotne są tak rozległe, że powinno znaleźć się w diecie…
Co kryją w sobie warzywa i owoce?
Warzywa i owoce zawierają mnóstwo witamin, składników mineralnych oraz błonnika. Produkty te cieszą nas smakiem szczególnie latem, kiedy są dojrzałe, soczyste i łatwo dostępne. Warto zatem poznać kilka reguł, dzięki…