Żywienie

Słodka zupa selerowa

Seler nie jest kreatywnie wykorzystywany w naszej kuchni. Głównie dodajemy go w celu polepszenia smaku bulionu lub przygotowujemy z niego surówkę. Ale kto powiedział, że z selera nie da się…

Selerowe warości

Seler to nieodłączny składnik włoszczyzny. Dodajemy go głównie dla polepszenia smaku różnych bulionów oraz jako zastępnik soli. Nie zdajemy sobie jednak sprawy, że to niepozorne warzywo ma bardzo wiele cennych…

Selerowa historia

W Polsce seler jest jednym z podstawowych warzyw, które wykorzystujemy do przygotowania bulionu. Czasami sporządzamy z niego również surówkę, ale bądźmy szczerzy – za selerem (szczególnie maluchy) nie przepadamy. W…

Napoje rozgrzewające dla dużych i małych

Kiedy na dworze panoszy się mroźna zima, naturalnie zakładamy ciepły szalik, czapkę czy rękawiczki. Jednak po dłuższym spacerze w mroźny zimowy dzień, nawet ci najcieplej ubrani wrócą do domu przemarznięci.…

Słodka mandarynka w wytrawnej odsłonie

Słodki smak mandarynek wyśmienicie pasuje do ciast, koktajli czy musów. Jednak te niepozorne cytrusy świetnie nadają się również jako składnik dań wytrawnych! Ze względu na właściwości prozdrowotne mandarynek, warto włączać…

Mandarynka na słodko

Sezon zimowo-jesienny kojarzy się wygrzebywaniem z szafek głęboko ukrytych przetworów owocowych i podawaniem ich z domowym ciastem drożdżowym lub maślanymi rogalikami. Niestety często zdarza się, że nie mamy czasu by…

Strona 10 z 34