Żywienie

Program szkoleniowy dla personelu kuchennego – pierwsze podsumowanie

Wraz z wejściem w życie Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dn. 26.08.2015 r., które wprowadza nowe zasady żywienia dzieci w szkołach i przedszkolach rozpoczęliśmy cykl szkoleń skierowanych do placówek żywienia zbiorowego.…

Przepisy na domowe chleby

Wybrać pieczywo dobrej jakości o odpowiednim składzie nie jest łatwo. Jak pisaliśmy ostatnio, skład pieczywa dostępny w sklepach znacznie odbiega od ideału. Najczęściej w sklepach i piekarniach znajdziemy pieczywo pszenne,…

Czym się kierować przy wyborze pieczywa w sklepie?

Chleb, bułki, rogale, weki, kajzerki – podstawowy składnik śniadań i kolacji dorosłych, młodzieży i dzieci. Czasami nie wyobrażamy sobie dnia bez porządnej kanapki na dobrym chlebie lub po prostu świeżego,…

Co na kanapkę?

Tradycyjna kanapka składa się z pieczywa, masła lub margaryny oraz wędliny bądź sera. Oczywiście powinniśmy do niej dodać również jakieś warzywo. Kanapki mogą jednak wyglądać inaczej, będą ciekawsze i zdrowsze. 

Śliwkowy zawrót głowy

Na straganach targowych jesień jest w pełni widoczna. Królują kolorowe warzywa – cukinie, kabaczki, dynie, papryki, ale również pyszne sezonowe owoce: jabłka, gruszki i śliwki. W tym artykule zajmiemy się…

Cukier z daktyli – zdrowa słodycz

Daktyle są niezwykle smacznymi oraz wartościowymi owocami. Co prawda w Polsce ciężko o dostępność świeżych owoców daktylowca, jednak suszone można kupić niemalże w każdym sklepie. Dodatkowo należą one do jednych…

Strona 15 z 34