Żywienie
Stewia – naturalna słodycz
Stewia rebaudiana Bertoni, częściej nazywana po prostu stewią, jest rośliną pochodzącą z Paragwaju, gdzie znana była od ponad 1000 lat jako naturalna substancja słodząca i lecznicza. Jednak stewię oraz jej…
Cukier biała śmierć, melasa czarne złoto
Te określenia są tak powszechnie znane, że Ameryki nie odkryjemy pisząc, że cukier jest niezdrowy i trzeba go ograniczać. Nie jest również tajemnicą, iż nawet osoby odżywiające się zdrowo, mają…
Złote ziarenka – zdrowie płynące z sezamu
Kontynuując temat zdrowych tłuszczów przygotowaliśmy dla Was przepisy na potrawy z sezamu. Chcielibyśmy też przedstawić jego zbawiennie właściwości na nasz organizm.
Pestki i orzechy są lepsze od olejów
Jak już pisaliśmy w artykułach poświęconych olejom, pestki są zdecydowanie lepszym wyborem niż oleje, ponieważ tak samo zawierają zdrowe tłuszcze, a dodatkowo dostarczają witaminy, minerały i błonnik. Niestety na pestkach…
Olej rzepakowy – oliwa północy
Rzepak niegdyś okrzyknięty złą sławą względu na fakt, iż zawierał szkodliwy kwas erukowy, gdzie obecnie uprawia się już tylko odmiany bezerukowe jest prawdopodobnie najbardziej niedocenionym produktem świata.