Żywienie

Stewia – naturalna słodycz

Stewia rebaudiana Bertoni, częściej nazywana po prostu stewią, jest rośliną pochodzącą z Paragwaju, gdzie znana była od ponad 1000 lat jako naturalna substancja słodząca i lecznicza. Jednak stewię oraz jej…

Cukier biała śmierć, melasa czarne złoto

Te określenia są tak powszechnie znane, że Ameryki nie odkryjemy pisząc, że cukier jest niezdrowy i trzeba go ograniczać. Nie jest również tajemnicą, iż nawet osoby odżywiające się zdrowo, mają…

Złote ziarenka – zdrowie płynące z sezamu

Kontynuując temat zdrowych tłuszczów przygotowaliśmy dla Was przepisy na potrawy z sezamu. Chcielibyśmy też przedstawić jego zbawiennie właściwości na nasz organizm.

Pestki i orzechy są lepsze od olejów

Jak już pisaliśmy w artykułach poświęconych olejom, pestki są zdecydowanie lepszym wyborem niż oleje, ponieważ tak samo zawierają zdrowe tłuszcze, a dodatkowo dostarczają witaminy, minerały i błonnik. Niestety na pestkach…

Olej rzepakowy – oliwa północy

Rzepak niegdyś okrzyknięty złą sławą  względu na fakt, iż zawierał szkodliwy kwas erukowy, gdzie obecnie uprawia się już tylko odmiany bezerukowe jest prawdopodobnie najbardziej niedocenionym produktem świata.

Strona 16 z 34